Beloning voor niet-drinkende jongeren

Youngworks Trendteam


Als je als jongere in Overijssel tijdens het uitgaan met een blaastest kan bewijzen dat je niet of nauwelijks gedronken hebt, kun je binnenkort leuke prijzen verdienen.  De provincie start in de maand juni met een proef in twaalf gemeenten waarbij niet drinkende jongeren worden beloond met iPods, sneakers, games of concertkaartjes. De provincie en gemeenten willen hiermee het alcoholmisbruik onder jongeren aanpakken.

Op YoungWorks Blog schreven we onlangs nog over de plannen van het kabinet om jongeren die jonger zijn dan zestien jaar en toch alcohol drinken daarvoor een boete te geven. De provincie Overijssel wil het over een hele andere boeg gooien. “Het idee is dat we jongeren gaan belonen voor verstandig gedrag”, vertelt projectleider Arjan Lamslag van Tactus Verslavingszorg in de Stentor. ‘Belonen werkt beter dan straffen’, aldus Lamslag.
De provincie wil jongeren dan ook gaan belonen aan de hand van een puntensysteem. Tijdens het uitgaan worden jongeren tussen de vijftien en vijfentwintig jaar gevraagd om een blaastest te doen. Heb je niet of nauwelijks gedronken, dan krijg je punten waarmee je kan sparen voor gadgets als een iPod of een digitale camera. Hoe dat puntensysteem eruit kom te zien is nog niet helemaal duidelijk volgens Lamslag. “Maar ik kan me zo voorstellen dat je vijf punten krijgt als je helemaal niks hebt gedronken en één punt als je een beetje hebt gedronken. Een dure gadget zoals een digitale camera kost dan bijvoorbeeld zestig spaarpunten.”
Het is de bedoeling dat de blaastesten worden afgenomen door leeftijdsgenoten omdat zij meer op één lijn liggen met de drinkende jongeren. “We laten jongeren zelf de boodschap overbrengen”, aldus Lamslag.
Het Nederlands instituut voor alcoholbeleid (STAP) vindt het project erg opportunistisch. “Het is wel leuk en creatief bedacht, maar dit soort projecten hebben per definitie een tijdelijk karakter”, zegt directeur Wim van Dalen in de Stentor. Jongeren kunnen volgens hem op de korte termijn wel minder gaan drinken door dit project maar het biedt geen oplossing voor het probleem op de lange termijn. Jongeren kunnen na de beloning weer snel terug vallen in het oude gedrag.
Dat dit project wel effectief kan zijn bewijst het project Smartconnection. Dit is de Zwitserse variant van het project waarbij je ook door niet te drinken punten kan verdienen en daarmee gadgets kan bestellen op de site. In een paar jaar tijd hebben 1.800 jongeren meegedaan aan het alcoholmatigingsproject. Uitkomsten van dit project waren succesvol: een kwart van deze jongeren drinkt een stuk minder en bovendien voelt driekwart veel minder druk om alcohol te drinken. Daarnaast ervoeren de jongeren een beloning als zeer aantrekkelijk.

Hoe denken jongeren zelf over belonen in plaats van straffen?

Stefano (18): “Belonen werkt volgens mij een stuk beter dan straffen. Daarom vind ik het wel een goed initiatief. Maar ik vraag me af hoeveel jongeren er echt mee zouden doen. Tijdens het uitgaan drink je toch snel een biertje meer dan dat je had gepland.”

Isabella (21): “Denk dat het op korte termijn sowieso wel werkt. Net zoals je je rijbewijs van je ouders krijgt als je niet rookt voor je achttiende. Het lijkt me een hele goede manier voor jongeren om aan een iPod te komen. Maar blijven ze ook nuchter als ze deze iPod binnen hebben?”

Rick (16): “Ik zou wel mee willen doen. Gratis spullen krijgen lijkt me heel mooi. En dan bespaar je ook nog op drank, want dat is in de kroeg best wel duur.”

Zinzi (17): “Ik vind het echt onzin om mensen te belonen met wat gewoon normaal moet zijn. Een boete geven lijkt me veel beter. Iedereen drinkt bij het uitgaan en dat is gewoon prima. Als je veel te veel drinkt mag je aangepakt worden.”

Of dit project in Nederland net zo goed gaat werken als in Zwitserland moeten we nog even afwachten. De organisatie is in ieder geval zeer optimistisch want in drie jaar tijd willen ze 6.000 jongeren bereiken. Het terugbrengen van alcoholmisbruik onder jongeren staat al langere tijd op de agenda. Zo zijn er onder andere initiatieven geweest om alcohol te verbieden voor jongeren onder de 18 jaar. Ook zijn er programma’s die overmatig alcoholgebruik verminderen door ouders te informeren om op de juiste manier met hun kind over alcohol te praten. In juni gaat het project in de provincie Overijssel van start en kunnen we zien hoe groot het effect is.

Disclaimer Back to top