Bekende onbekende

Marijke Bleijswijk


Zomaar een kijkje in haar leven. Ik ken haar eigenlijk niet, of misschien toch wel een beetje? Ik weet bij welke gym ze sport, wat haar favoriete nummer is, welke sneakers ze draagt en waar ze op zaterdagavond haar cocktails drinkt. Ik heb het niet over één of andere beroemde realityster, maar over Laura, een doodnormale chick.

Toevallig volg ik haar op Instagram, omdat ik ooit een toffe foto van haar voorbij zag komen. Sinds Instagram haar functies heeft uitgebreid voelt het alsof mijn relatie met Laura is veranderd: van onbekend meisje naar een soort vriendin. Door de update is het mogelijk om een Instagram Story toe te voegen aan je account. Dit werkt precies hetzelfde als mijn verhaal op Snapchat. Het zijn korte filmpjes of foto’s waarmee je volgers een update geeft over je bezigheden. Ze blijven net als op Snapchat 24 uur staan en er kunnen ook teksten en filters toegevoegd worden.

watch-instagram-stories-gif

Toch voelt de Instagram Story voor mij heel anders dan mijn verhaal. Op Snapchat volg ik alleen mijn vrienden, zo kan ik checken wat ze aan het doen zijn en zelf ook leuke momenten delen. Het is vermakelijk, maar vooral een handige manier om in touch te blijven met vrienden die ver weg wonen. Hoewel het wel mogelijk is om onbekende mensen of sterren te volgen op Snapchat heb ik hier nooit behoefte aan gehad.Sinds Instagram Stories ben ik dit (onbewust) toch gaan doen. Ik vroeg me af wat het cirkeltje aan de bovenkant van het medium voorstelde en klikte erop. Voilà de Instagram Stories begonnen zich één voor één af te spelen.

Sindsdien sta ik ineens veel dichterbij de mensen die ik volg, maar eigenlijk niet persoonlijk ken. Terwijl ik nog steeds niet actief de behoefte voel om de Instagram Stories te checken ben ik wel guilty: uit verveling open ik soms toch ineens de Stories. Terwijl ze zich voor mijn ogen afspelen vraag ik me af wat de meerwaarde is. Wat heb ik eigenlijk aan een kijkje in het leven van een onbekende? Misschien is het vergelijkbaar met de aantrekkingskracht van vlogs voor veel andere jongeren. Hoe vaker ik iemands Story bekijk, hoe meer ik over iemand te weten kom. Best vreemd, om een onbekende toch zo dichtbij mee te maken…

Disclaimer Back to top

Youngworks.nl maakt gebruik van cookies:

Bevestig alstublieft, als u onze tracking cookies accepteert. U kunt ook de tracking weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder dat er gegevens naar externe services worden verzonden.