Aankaarten van NIX is niks

Youngworks Trendteam


“Roken en drinken onder de 18, dat ziet u uw kinderen waarschijnlijk liever niet doen. Maar hoe kaart u dit onderwerp op een leuke manier bij hen aan? Juist, met de Aankaarten.” NIX 18, een campagne van o.a. het ministerie van VWS, lanceert een nieuw kaartspel waardoor een gesprek over drank en drugs tussen ouder en kind soepeler op gang kan worden gebracht. Maar vinden jongeren dit ook een goede manier of vinden zij het drie keer niks? Wij vroegen het aan ons trendteam.

“Ik speel eigenlijk nooit kaartspelletjes, ook vind ik het een rare manier van communiceren. Als ze het gewoon zouden vragen zou ik ze waarschijnlijk meer vertellen.” Ezra – 16 jaar.

“Ik denk dat het in deze vorm te awkward en geforceerd is. Als tiener wil je dit echt niet, ik tenminste niet.” Freek – 18 jaar.

“Persoonlijk zou ik door middel van een spel niet opeens open kaart spelen en vertellen hoeveel ik drink als ik uitga.” Noa – 17 jaar.

Andere jongeren uit het trendteam vragen zich zelfs af of ouders hun kinderen dit echt kunnen aandoen. Een spelletje moet namelijk wel gezellig blijven; dit soort onderwerpen kunnen prima worden aangesneden op een ander moment. Een gesprek op gang brengen over seks, drank en drugs tussen ouders en kind zal volgens hen altijd lastig blijven. Jongeren zitten in een levensfase waarin ze experimenteren en of ze hier eerlijk over willen vertellen, zal verschillen per persoon en per gezin. Het is misschien beter om dit soort onderwerpen zo normaal mogelijk aan te kaarten, gewoon aan de keukentafel of op de bank?

Dat gesprekken over drank, seks en drugs tussen jongeren en hun opvoeders vaak awkward zijn, zien we ook terug in de rubriek “Schokkende vragen” van Spuiten en Slikken. Alleen weet BNN het met hun, minst leuke familiespel van Nederland, wel gezellig te houden.

Disclaimer Back to top