50 procent meer eerstejaars vrouwen aan Technische Universiteit Eindhoven

Arco Bregman


De mannen op de Technische Universiteit Eindhoven kijken deze dagen hun ogen uit. Op hun opleiding, die normaal vol mannen zit, is dit jaar een golf aan vrouwen binnengekomen. Dit jaar hebben zich 50 procent meer vrouwen aangemeld ten opzichte van vorig jaar, terwijl het totaal aantal studenten met 14 procent steeg. Bij de 1308 eerstejaars zijn er 304 meisjes (was eerst 198) en 1004 jongens.

De briefing van TU/e aan YoungWorks begin 2012 voor de nieuwe communicatiestrategie en aanpak was ambitieus. Hoe kunnen we meer scholieren en vooral ook meisjes interesseren voor een studie aan de Technische Universiteit Eindhoven?
Voor het slagen van deze ambitie hebben we de aanpak niet alleen gericht op leerlingen met een duidelijke intrinsieke motivatie voor techniek, maar willen we vooral ook een groep aanspreken die techniek als een middel zien. Als een manier om het leven en de maatschappij te verbeteren. Deze strategie sluit naadloos aan op TU/e Bachelor College, dat een brug moet slaan tussen de pure techniek en de praktijk.
In het lange termijn communicatieconcept – waarmee we bouwen aan hogere landelijke bekendheid en betere beeldvorming van de universiteit – staat niet de pure techniek maar de mens en zijn ambitie centraal. Het creatieve idee is de ‘toekomstdroom’. Dit is de leidende gedachte om de studiemogelijkheden aan de TU/e te koppelen aan persoonlijke ambities van mensen: scholieren, studenten, alumni, wetenschappers, hoogleraren en medewerkers van de universiteit. In de campagne bieden we hen een platform voor het etaleren van hun persoonlijke ambities die zij met behulp van techniek (willen) realiseren. Deze aanpak lijkt nu dus de eerste vruchten af te werpen. Want waar de instroom van eerstejaars studenten bij andere technische universiteiten ongeveer gelijk is gebleven, is de stijging in Eindhoven spectaculair te noemen.
Zie hier een item van NOS op 3 (vanaf 03:55 minuten) over de stijging van het aantal vrouwen aan de TU/e:

Jongeren dromen over inzet technologie
De werving voor nieuwe studenten van het Bachelor College startte in februari met de actie ‘Beam your Dream’, gericht op middelbare scholieren. Jongeren konden hun droom via mobiel of website inzenden en deze werden dezelfde dag met een geavanceerde laser geprojecteerd op de wolken en op gebouwen in veertien verschillende steden. In twee weken tijd hebben bijna 2000 jongeren gedroomd over technologische vondsten die het leven kunnen verbeteren. De dromen van de jongeren waren vaak origineel en verrassend: een nieuw geheugen voor opa, gekoppelde breinen, ontwerpen met gedachten, het 3D printen van organen en muziek ontwikkelen voor doven.

Disclaimer Back to top

Youngworks.nl maakt gebruik van cookies:

Bevestig alstublieft, als u onze tracking cookies accepteert. U kunt ook de tracking weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder dat er gegevens naar externe services worden verzonden.