5 tips om jouw vacature jongerenproof te maken

Anna Bosma


De arbeidsmarkt trekt weer aan. Het afgelopen jaar zijn er 223.000 banen bijgekomen; een stijging die sinds 2007-2008 niet meer heeft plaatsgevonden. Het werkloosheidscijfer daalt hierdoor automatisch en bij jongeren is deze daling het sterkst. Ontzettend goed nieuws, vinden wij. Voor werkgevers die op zoek zijn naar nieuw, jong personeel brengt dit echter een uitdaging met zich mee: de vijver waaruit werkgevers kunnen vissen wordt steeds kleiner. We krijgen dan ook steeds vaker de vraag: Help! Hoe trek ik jongeren aan? Hier 5 tips om jouw vacature jongerenproof te maken.

Tip 1: Probeer iets nieuws
Als je op zoek gaat naar vacatures, valt op dat het merendeel van de vacatures er ongeveer hetzelfde uitziet: Veel tekst, een functieomschrijving, een opsomming van eisen. Met daartegenover een rijtje zaken die je er als sollicitant voor terug krijgt en eventueel een korte beschrijving van het bedrijf. Goed nieuws, want door af te wijken van deze norm kun je als werkgever met jouw vacature al snel opvallen. Je kunt ervoor kiezen om iets compleet anders te doen, zoals we hebben gedaan in onze campagne “Werken bij de Burger King“. Maar ook een simpele aanpak als het bijvoegen van een afbeelding kan al een groot verschil maken.

Tip 2: Wees authentiek
Als een organisatie in zijn boodschap niet dicht bij zichzelf blijft, prikt een jongere daar gemakkelijk doorheen. Laat de organisatie voor zichzelf spreken. Geef de jongere een eerlijk, echt en origineel beeld van de organisatie en haar werknemers. Leg in heldere taal uit wat jouw organisatie nou zo bijzonder maakt. Wat maakt jullie werk, dienst of product zo belangrijk? Waarom is het zo leuk om bij deze organisatie te werken? Waar zal de jongere zich binnen de organisatie mee bezig houden? Hoe ziet een gemiddelde werkweek eruit? Welke mogelijkheden kun je de jongere bieden?

Een goed voorbeeld vinden wij de vacatures die te vinden zijn op de vacaturesite Spielwork. De korte, maar krachtige opsomming van eisen, verdiensten en werkzaamheden zorgt ervoor dat je als jongere snel kan zien of deze functie voor jou interessant kan zijn. Is dat het geval, dan kan je verder op onderzoek gaan en lezen over werkzaamheden, de organisatie, ervaringen van collega’s en de invulling van een gemiddelde werkweek. Geef bijvoorbeeld in een filmpje een rondleiding door de werkomgeving en laat collega’s over het werk vertellen. Zo zorg je dat de jongere een duidelijk beeld kan vormen en beter kan afwegen of de vacature bij hem/haar past.

Tip 3: Benoem het groeipad
Wat Spielwork daarnaast heel goed doet, en wat regelmatig ontbreekt, is dat zij bij iedere vacature benoemen hoe je door kunt groeien. Uit onderzoek van YoungCapital blijkt dat de mogelijkheid tot nieuwe dingen leren voor jongeren het belangrijkste is bij de keuze voor een organisatie waar zij willen werken. Jongeren willen perspectief zien. Welke taken mag ik nu uitvoeren? Hoe bouw ik dit verder uit? Welke stappen moet ik ondernemen om door te groeien naar een volgende functie? En welke functie is dat dan? Door het groeipad in de vacature te vermelden, weten jongeren ook wat zij ervoor terugkrijgen als ze bij jouw organisatie aan de slag gaan.

Tip 4: Een beeld zegt meer dan duizend woorden
We weten het allemaal: een beeld zegt vaak meer dan duizend woorden. Toch zie je in de meeste vacatures weinig gebruik van beeldmateriaal. Het zegt niet alleen meer, jongeren zijn gewend om aangesproken te worden in beelden doordat zij zich dagelijks op sociale media als Instagram bevinden waar alles om afbeeldingen draait. Voeg bij de vacature bijvoorbeeld een video toe waarin je ze een rondleiding geeft door de organisatie en (toekomstige) collega’s laat vertellen waarom het zo leuk is om bij jouw organisatie te werken, of plaats foto’s van dagelijkse gebeurtenissen op de werkvloer.

Een bedrijf dat hier goed op in speelt is Coolblue. Op het Youtube kanaal van de technologiewinkel staan verschillende video’s met o.a. een rondleiding door het bedrijf, gesprekken met medewerkers, de sfeer op feestjes. Er zijn zelfs complete vacatures in videovorm.

Tip 5: Collega’s aan het woord
De werknemers vormen het gezicht van de organisatie. Laat de (toekomstige) collega’s van de jongere daarom aan het woord in de vacature. Dit zorgt ervoor dat jongeren een duidelijk beeld kunnen krijgen van de mensen die bij de organisatie werken en de cultuur die er heerst.

Een bedrijf dat hier goed op inspeelt is Bol.com. Onder iedere vacature die Bol.com plaatst worden drie collega’s getoond die werkzaam zijn op dezelfde afdeling. Als je op de foto’s klikt, kom je op een pagina terecht waar deze collega antwoord geeft op vragen als: Hoe ziet jouw functie eruit? Hoe ben je bij Bol.com terecht gekomen? Wat is de grootste uitdaging in jouw functie? Etc.

Verder kun je kijken wie er nog meer op de afdeling werkt door op de knop ‘bekijk alle collega’s’ te klikken. Een mooie manier bovendien om de diversiteit in je personeelsbestand te belichten.

Disclaimer Back to top