#3. Influencers uitgelicht: PewDiePie

Youngworks Trendteam


Muzikanten en TV-personalities hebben plaatsgemaakt voor online boegbeelden: influencers zijn de ‘sterren’ van nu. Via social media voorzien zij volgers – of fans – van prikkelende content. Influencers kenmerken zich door een unieke stijl of specifieke visie op uiteenlopende gebieden: sport, beauty, events, kunst etc. Vanuit hun passie vormen zij een inspiratiebron, zorgen zij voor amusement of maken zij een statement. Natuurlijk kennen we Enzo Knol en Kylie Jenner. Maar wie zijn die talloze andere sterren van nu? Ons trendteamlid Roel wees ons deze maand op: PewDiePie.

Wie is Pewdiepie?
Pewdiepie ofwel Felix Kjellberg (28 jaar) is een Zweedse vlogger/gamer op YouTube. Hij is de grootste YouTuber allertijden, met meer dan 60 miljoen volgers. Hij maakte tot voor kort veel video’s over videogames in het horrorgenre, maar is onlangs overgestapt naar het meer vloggerige video maken waar hij memes reviewt en ander YouTube-concepten imiteert.

Hoe of waarin inspireert hij jou?
Wat ik mooi vind aan Pewdiepie is dat hij enorm veel succes behaald heeft, maar toch steeds blijft door veranderen. Ook was het heel interessant hoe hij sprak over de keerzijde van bekend zijn.

Wat is jouw top 3 van beelden/filmpjes van hem? Welke wil je delen met wie hem niet kent?

      1. Via deze video ben ik Pewdiepie gaan kijken. Door een leuke compilatie te maken van de grappige momenten die hij mee maakte tijdens het gamen bleef ik kijken en vond ik het mega grappig om hem te volgen. Dat is zo’n 4 jaar geleden.

      1. De video die je hier ziet is Pewdiepie-nieuwe stijl. Hierin zie je geen games meer terug, maar memes. Leuke plaatjes of korte filmpjes waar je om moet lachen. Hij legt uit hoe ze werken en wat hij ervan vindt. Dit doet hij natuurlijk in zijn volledig eigen stijl, met veel humor.

      1. Dit is een klassieke PewDiePie-video. Je ziet hier de gamer een horrorgame spelen en vaak heel hard schrikken, wat voor een enorm hoge entertainmentwaarde zorgt.

En wat vind je soms misschien wel een beetje irritant?
Hij is enorm sarcastisch en dat kan soms erg leuk zijn. Alleen gaat het soms wel vervelen of is het verwarrend. Dat je zit te kijken en niet zeker weet of hij nou oprecht iets zegt of er een grapje van probeert te maken.

Welke invloed heeft hij, volgens jou, op de Nederlandse jongerencultuur?
Zijn invloed is goed te zien op www.9gag.com. Op deze site (die veel bezocht wordt door Nederlandse jongeren) hebben zijn memes al snel de overhand. In zijn video’s met ‘meme review’ bespreekt hij zijn favoriete meme. Het gevolg is dat deze memes ook meteen enorm populair zijn op websites als 9gag of Reddit.

Een jaar geleden raakte PewDiePie in opspraak nadat hij door de Washington Post was uitgemaakt als een neo-nazi. PewDiePie maakt vaak sarcastische grappen. De krant zag in de grappen die hij online maakte veel antisemitische elementen. Dit ging zo ver dat het opgepakt werd door alle grote media, met alle gevolgen vandien. Zelf vond ik het interessant om te zien hoe populariteit, context en een generatiekloof invloed hebben op de discussie of PewDiePie’s uitspraken en grappen verantwoord zijn of niet.

Maar zoals je kunt zien in dit filmpje van PewDiePie gaat het in veel gevallen ook om fake news dat is overgenomen door de traditionele media in Amerika en Engeland

Kijk vooral hoe hij zelf uitlegt hoe hij – in zijn woorden – in een next level of shit belandt. 

Waar kunnen we hem volgen?
Instagram: @pewdiepie
YouTube: www.youtube.com/pewdiepie
Twitter: https://twitter.com/pewdiepie

Disclaimer Back to top