Waterpijp populair onder jongeren

Al eerder constateerde YoungWorks dat jongeren in de Verenigde Staten de pijp rookten en het roken van lange, dunne sigaretten via een sigarettenpijpje onder vrouwen de voorkeur geniet. Nu ziet YoungWorks de waterpijp populair worden.

Theoman, die middelbaar onderwijs in Kijkduin volgt, heeft de waterpijp bij zijn vrienden geïntroduceerd. Zijn vriend Bas zegt in de krant Den Haag Centraal:

“We vinden dit veel gezelliger dan bier drinken in een schreeuwerige kroeg. We hoeven niet zo nodig dronken te worden. We moeten straks nog rijden. We doen het ongeveer twee keer per week.”

Ook hoort YoungWorks regelmatig van jongeren dat zij de waterpijp roken.

Osiris (24 jaar) op het hiphopforum ML75: “Mattie van mij gaat naar Egypte in mei, 5 kilo waterpijp tabak komt mijn kant op gek. Plus een mooie waterpijpje. Ik heb er laatse eentje gehaald van zwarte steen in plaats van glas, heel mooi. Ik ben wel een bewuste pijper (NO Homo). Ik gebruik tabak zonder teer…”

In België heeft het VIG onderzoek gedaan naar het gebruik van de waterpijp onder jongeren. Ongeveer 54% van de 17- en 18-jarige Belgische jongeren heeft al een keer een trekje van een waterpijp genomen. Vooral Nederlandstalige jongeren (59%) hebben wel eens een waterpijp gebruikt. Hier blijven Turkse of Arabische jongeren zelfs achter met 43%.

De waterpijp: een nieuwe rage onder jongeren?

Delen via social of mail.
Close

BLIJF OP DE HOOGTE

Ontvang net als meer dan 6.000 anderen maandelijks jongerentrends, inspiratie en nieuw werk in je mailbox.