Wat is een snelle planga?

Verklaring van een zomertrend

In razendsnel tempo heeft de snelle planga het internet en Nederland veroverd. Veel jongeren maken zich ineens druk over ‘vlotte montuurtjes’. Wat betekent snelle planga (straattaal voor zonnebril) en hoe kan het dat Nederland zo in de ban is geraakt van deze brillen?

Snelle planga
Het begon met dit filmpje van de Amsterdamse rapper Maradonnie op Instagram:

https://www.instagram.com/p/Bgo3BneA5qe/?taken-by=maradonnie

Nu heeft iedereen met een zonnebril het al gehoord: “Zo, jij hebt een vlot montuurtje” of “Snelle planga vriend”. Wat los vertaald kan worden naar: mooie of bijzondere zonnebril.

Rapper Donnie zelf omschreef het bij AT5 als volgt: “De definitie van een snelle planga is als je zeg maar iemand ziet, maar je ziet z’n bril, maar je ziet hem snel. Maar je moet nog een keer kijken. Dus als je twee keer kijkt, dat is de definitie van een snelle planga, ouwe.” 

Nadat het filmpje op Instagram succesvol werd, kwam er een nieuwe impuls rond de ‘planga hype’. Maradonnie schreef er namelijk een nummer over. Hij riep ook nog eens op om op Instagram je best mogelijke planga-video toe te sturen. Vanuit die video’s werd een compilatie gemaakt die aanvoelt als, zeg maar, YouTube in 2008. Totaal retro voor jongeren, dus. De track werd ook op Spotify gereleaset.

Het nummer werd ook een succes en als je succes hebt, moet je dat uitbouwen. Dat deed Donnie dus ook door een remix te maken op het nummer met allemaal bekende namen, zoals Bizzey, Bokoesam, Joost, Joel Beukers, Leipe Dennis en Lange Frans. Die uit zichzelf ook weer relevante content deelde over de snelle planga.

Rapper Maradonnie
Maradonnie staat bekend als Nederlands woordkunstenaar. De Amsterdamse rapper heeft al meerdere nummers op zijn naam staan. Het begon allemaal met Leipie van het plein, die in 2014 verscheen. Z’n echte naam heeft hij in nog geen enkel interview gedeeld, maar iedereen kent hem als Donnie. Deze rapper is vaker terug te zien in de rapscene. Zo heeft hij bij 101Barz zijn kunsten mogen vertonen en zoals hij zelf aan geeft in zijn songs: “Ik kan rondkomen van mijn cult”.

Al met al een enorm slimme zet om van een pakkend woord een echte trend te maken. Wat begon met een filmpje op Instagram eindigde in een interactieve campagne over snelle zonnebrillen.

Delen via social of mail.
Close

BLIJF OP DE HOOGTE

Ontvang net als meer dan 6.000 anderen maandelijks jongerentrends, inspiratie en nieuw werk in je mailbox.