U-shake: jongeren over Europa

Jeugdbeleid is een abstract begrip. Jongeren weten vaak niet wat het inhoudt en om er advies over te geven op gemeentelijk en Europees niveau is helemaal lastig. YoungWorks deed samen met de jongeren van U-shake onderzoek naar thema’s die jongeren belangrijk vinden in de gemeente Utrecht en in Europa.

Wat leeft er onder jongeren op het gebied van jeugdbeleid in de gemeente Utrecht en Europa? YoungWorks deed er onderzoek naar door middel van een trendspotronde met trendkaarten en een groepsgesprek. Zij ondervroegen in totaal 27 jongeren in hun omgeving. Het onderzoek is uitgevoerd onder de vlag van U-shake, de jongerendenktank van gemeente Utrecht. De denktank bestaat uit jongeren van 12 tot 24 jaar en zij geven de gemeente, culturele instellingen en andere organisaties gevraagd en ongevraagd advies over onderwerpen die jongeren belangrijk vinden.

De jongeren gingen op pad met trendkaarten om meningen van leeftijdsgenoten te inventariseren. Trendkaarten zijn mooi vormgegeven kaarten waarmee jongeren in steekwoorden, quotes en eventueel plaatjes meningen en informatie verzamelen. In totaal zijn er drie trendkaarten met elk een eigen thema gebruikt:

  • Thema’s die jongeren in Utrecht belangrijk vinden.
  • Thema’s die jongeren in Europa belangrijk vinden.
  • Welke door Europa vastgestelde thema’s jongeren belangrijk vinden.

Ook zijn er moodboards en mindmaps gebruikt om meer inzicht te krijgen in wat jongeren associeerden bij de opgesomde thema’s op Europees niveau.

In het groepsgesprek besprak YoungWorks met de jongeren de uitkomsten van de trendkaarten. Enkele resultaten daarvan zijn:

  • Het begrip ‘Europa’ is voor veel jongeren heel abstract; ze weten niet wat het inhoudt en wat ze ermee kunnen.
  • De jongeren zijn wel geïnteresseerd in de thema’s die spelen op Europees niveau, maar ze voelen zich er nog niet bij betrokken en weten er weinig van af.
  • In Utrecht is uitgaan het belangrijkste thema, gevolgd door veiligheid, vrijetijdsbesteding en opleiding. Opvallend is dat het hierbij vooral gaat om thema’s waarmee de jongeren dagelijks mee te maken krijgen.
  • Thema’s die de jongeren belangrijk vinden in Europa zijn vooral humanitaire zaken als armoede en hongersnood, maar ook multiculturele samenleving, discriminatie, dierenleed en terrorisme. Opvallend hierbij is dat de jongeren meer globale thema’s aandragen, die verder van hun afstaan.

Meisje (18 jaar):Anderen bepalen nu wat belangrijk is voor jongeren. Jongeren moeten zelf bepalen wat belangrijk is voor hen.

In de aanbevelingen staat dat jongeren graag betrokken willen worden bij de onderwerpen die hen aangaan. Ze willen bijvoorbeeld graag meedenken over hoe hun buurthuis moet worden ingericht. Ook willen ze een zichtbare plek waar ze terecht kunnen voor vragen en ideeën. Het is belangrijk dat abstracte thema’s als jeugdbeleid en Europa tastbaar worden voor jongeren, wil je ze als gesprekspartner betrekken.

Download: Jongeren en Europa (PDF)

Delen via social of mail.
Close

BLIJF OP DE HOOGTE

Ontvang net als meer dan 6.000 anderen maandelijks jongerentrends, inspiratie en nieuw werk in je mailbox.