Twitter je examenstress

Ruim 200.000 middelbare scholieren zijn in de derde week van mei begonnen aan hun eindexamen. Inmiddels zitten de meeste examens er op, nu is het wachten op die alleszeggende uitslag. Hoe bereiden scholieren zich voor en hoe voorkomen ze examenstress?

Je hebt strebers en stakers. Sommigen zijn al maanden geleden begonnen met leren en anderen beginnen twee uur van te voren. Het is ook lastig je aandacht bij je examenbundel te houden wanneer iedereen lekker buiten zit met het mooie weer. Studieontwijkend gedrag is dan ook een vaak gehoorde term op Twitter. Want tijdens de examens twitteren de scholieren er op los. Waar vorig jaar Twitter nog niet zo populair was onder deze doelgroep, lijkt het tijdens de examenperiode juist een populaire manier om examenstress te uiten.

Website Scholieren.com brengt tijdens de examenperiode elke dag verslag uit van de gemaakte examens, plaatst de antwoorden op de site en laat de leukste tweets zien van die dag. De website spoort de scholieren aan om hun reacties over de examens via Twitter te uiten en daar wordt gretig gebruik van gemaakt.

Om het examen psychisch ongeschonden door te komen worden hier en daar anti-stresstips gegeven. Zo zegt Eveline Crone, hersenonderzoeker en hoogleraar aan de Universiteit Leiden, in een interview met NRC dat een goede nachtrust ervoor zorgt dat je geheugen goed blijft en dat je niet te dicht bij de knapste jongen of meisje van de klas moet gaan zitten. Dat laatste zorgt namelijk voor een grote activiteit in de emotiegebieden in de hersenen en dat heb je niet nodig tijdens je examen.

Apotheken worden in deze tijd meer bezocht door jongeren die vragen naar een anti-stressmiddel, al is de meeste examenstress niet op te lossen met een pilletje. Toegeven dat je gespannen bent of faalangst hebt, proberen niet te perfectionistisch te zijn, ontspanningsoefeningen en afwisseling tussen studeren en ontspannen zijn de beste methodes om examenstress te verminderen.

Ook op de fora van Girlscene, Ellegirl en FOK! wordt gepraat over de examens. Er worden tips gegeven hoe het beste kan worden geleerd voor Geschiedenis of de stof wordt nog even gezamenlijk doorgenomen. Apart is dat deze jongeren vreemden voor elkaar zijn en snel een forum opzoeken om vragen te stellen en tips te delen. Ook vinden jongeren het blijkbaar fijn om hun examenperikelen via Twitter te uiten. Klachten kunnen zoals gewoonlijk weer via het LAKS worden ingediend. De teller staat inmiddels al op meer de 54.000 klachten, waarbij het examen Nederlands voor havisten de meeste klachten heeft gekregen.

Of alle stressreducerende examentips en de inzet van Twitter helpen om een hoge slagingskans te krijgen, zullen we pas weten wanneer iedereen heeft gehoord of ze geslaagd zijn of niet. Houd Twitter in de gaten.

Interessant: van alle peilingen die Scholieren.com doet op de website, is nu een spel gemaakt. Weet jij hoe jongeren denken over bepaalde stellingen? Speel dan mee!

Delen via social of mail.
Close

BLIJF OP DE HOOGTE

Ontvang net als meer dan 6.000 anderen maandelijks jongerentrends, inspiratie en nieuw werk in je mailbox.