Vrijzinnige vrouwen

Update

Succesvolle carrière steeds hoger op prioriteitenlijstje van meiden

De traditionele rolverdeling tussen man en vrouw lijkt steeds meer te verschuiven. Nieuwe cijfers van het Pew Research Center laten zien dat steeds meer meiden en vrouwen hun carrière hoger op hun prioriteitenlijstje plaatsen dan voorheen. Zelfs zo hoog dat ze hun mannelijke leeftijdsgenoten hierin overstijgen.

YoungWorks

Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 4000 18- tot 64-jarigen, waarvan ruim 1300 (jong)volwassenen van 18 tot 34 jaar. Tweederde van de vrouwen tussen de 18 en 34 jaar vind haar carrière erg belangrijk, tegenover 59% van de mannen. Ter vergelijking: in 1997 lag dit percentage voor vrouwen op 56% tegenover 58% voor mannen. Naast een percentuele verandering is ook een verandering in attitude gaande. Steeds meer jonge vrouwen geven aan dat een succesvolle of goedbetaalde carrière ‘een van de belangrijkste dingen’ of ‘erg belangrijk’ zijn.

Deze mentale verandering zet al in tijdens de school- en studietijd. In de afgelopen jaren vind je meer meiden op de universiteit dan mannen. In oktober 2010 was 44% van de 18- tot 24-jarige meiden ingeschreven op een universiteit, tegenover 38% jongens in dezelfde leeftijdsgroep. Daarnaast haalde 36% van de vrouwen tussen 25 en 29 jaar een bachelordiploma, in vergelijking met 28% van hun mannelijke leeftijdsgenoten. Eerder zagen we al dat meiden beter presteren in de Tweede Fase op de middelbare school doordat ze over het algemeen zelfstandiger zijn en beter kunnen plannen dan jongens. Aan de meer analytische vaardigheden, waar jongens beter in zijn, wordt in de Tweede Fase minder aandacht besteed.

De cijfers van Pew gaan voornamelijk over Amerikaanse meiden en vrouwen. Maar ook in Nederland staan vrouwen steeds meer en vaker aan de top. In een eerder artikel op het YoungWorks Blog beschreven we de ‘eeuw van de vrouw’, waarin al duidelijk werd dat vrouwen steeds vaker een hogere positie vervullen en aan het roer staan van een organisatie. Ten tijde van een crisis is er namelijk meer behoefte aan feminien leiderschap, met meer zorg voor de ander, langdurige relaties en communicatieve vaardigheden. En ook op hogescholen en universiteiten volgen meer meiden dan jongens onderwijs.

Hoewel meiden en vrouwen zowel in het onderwijs als op het werkveld een grote inhaalslag maken, blijft een verschil in macht en salaris bestaan. Volgens de onderzoekers van Pew wordt dit verschil echter wel steeds kleiner. Meer weten over dit onderzoek? Bekijk hier de onderzoeksresultaten.

Delen via social of mail.
Close

BLIJF OP DE HOOGTE

Ontvang net als meer dan 6.000 anderen maandelijks jongerentrends, inspiratie en nieuw werk in je mailbox.