Your birthday month is..

Update

Studenten leren kiezen

Een ervaringsgerichte training met focus op het keuzeproces van jongeren

Afgelopen jaar werd overal in het mbo een nieuwe kwalificatiestructuur ingevoerd. Studenten krijgen binnen hun opleiding meer keuzevrijheid en moeten binnen hun opleiding keuzedelen kiezen en volgen. Voor studenten is dit – weer – een nieuw keuzemoment. Hoe bereid je ze daar op voor? Voor het Nova College diepten we dit thema uit, en ontwikkelden we een ervaringsgerichte training.

Als trainer/adviseur bij Youngworks kom ik veel op scholen en regelmatig kom ik studenten tegen bij wie het bloed, zweet en tranen heeft gekost om een studie te kiezen en voor wie het keuzeproces dus wel even klaar is. Door de keuzedelen komen mbo-studenten nu wederom voor keuzes te staan. Aan studieloopbaanbegeleiders de schone taak ze daarbij te helpen en dat vraagt van docenten (die meestal SLB’er zijn) iets heel anders, namelijk dat je de leerlingen stuurt op eigenaarschap en zelfsturing.

“Wij willen bij het Nova College goede begeleiding bieden bij het maken van keuzes m.b.t. keuzedelen en daarmee zo goed mogelijk aansluiten bij de toekomstverwachting van de student.”
N. Rijns, medewerker Beleid en Advies Dienst Onderwijs

Het Nova College kent een Platform HKS, bestaande uit vertegenwoordigers uit alle vestigingen o.l.v. Harrie Bemelmans, vestigingsdirecteur Hoofddorp. Dit platform sprak de wens uit om specifiek voor studieloopbaanbegeleiders een trainingsaanbod te ontwikkelen dat focust op het optimaal begeleiden van studenten in het maken van keuzes voor keuzedelen en benaderde Youngworks voor een ervaringsgerichte training.

Als voorbereiding op de training hebben we studenten van het Nova College uit verschillende opleidingen geïnterviewd over keuzes maken. Daar werd duidelijk dat jongeren onderling heel verschillend zijn en heel verschillend hun keuzes maken. Voor de student die weet wat ie wil of een duidelijke focus heeft is het kiezen geen probleem, maar bij de uitstellers en twijfelaars ontstaat vaak keuzestress. Er valt zóveel te kiezen en jongeren hebben moeite om voor zichzelf te bepalen wat werkelijk belangrijk is voor de toekomst en wat niet. Coaching is dus gewenst.

“Ik wil dat ze naar mij als persoon kijken en hoe ik ben. Daarnaast zal ik sneller hulp aannemen van een studieloopbaanbegeleider die mij goed kent”.  Student Bouwkunde.

Jongeren vinden het vaak lastig om gesprekken te voeren over serieuze onderwerpen, zoals het kiezen van een vakkenpakket of een studie. In gesprek met de jongere gaat er vaak veel aandacht uit naar het ondersteunen van de student bij het maken van de passende stappen en het vinden van antwoorden op de juiste vragen. Maar om het zelfvertrouwen en de vaardigheid van de student te vergroten voor toekomstige loopbaankeuzes, is het belangrijk om ook veel aandacht te geven aan het proces van kiezen zelf, de keuzestijl en de waarden van waaruit de student keuzes maakt. Zo leren studenten kiezen.

De training Studenten leren kiezen bestaat uit een interactieve kick-off bijeenkomst vooraf en een verdiepende training van een dagdeel. In essentie gaat de training over het proces hoe jongeren tot keuzes komen. We geven studieloopbaanbegeleiders inzicht in hoe zij studenten hierin gerichter kunnen begeleiden en coachen. Hiervoor staan de deelnemers stil bij het keuzeproces van jongeren en leren ze verschillende voorkeurstijlen (her)kennen. In de training staat ervaringsgericht leren centraal, door in kleine groepjes alle inzichten over kiezen en gespreksvaardigheden 1-op-1 te oefenen met een jonge trainingsacteur.

“De training was afwisselend, duidelijk en heel bruikbaar. De hand-out ligt nog steeds binnen handbereik.”Studieloopbaanbegeleider Nova College

“Leuke werkvorm. De jonge trainingsacteurs doen het goed, hun gedrag is heel herkenbaar.”  Studieloopbaanbegeleider Nova College

Voor meer informatie over deze training of andere activiteiten van Youngworks kun je contact opnemen met: james@youngworks.nl

Bewaren

Delen via social of mail.
Close

BLIJF OP DE HOOGTE

Ontvang net als meer dan 6.000 anderen maandelijks jongerentrends, inspiratie en nieuw werk in je mailbox.