Vrijzinnige vrouwen

Update

Slack je gek

De nieuwe aanwinst voor het Trendteam, Rosanne, tipte YoungWorks over een simpele, maar extreme sport: slacklinen. De sport zelf is niet nieuw, maar wordt nu steeds vaker beoefend door jongeren. Tussen de skaters, bmx’ers, voetballers en basketballers in de stad vind je nu ook de zogenoemde slackliners, die hun kunsten vertonen door sprongen te maken op een brede, elastische nylon band.

Lopen over een touw is niet langer alleen weggelegd voor acrobaten in het circus. Met heel wat oefenen, de juiste spullen, een ijzersterke balans en een portie moed kun je de beginselen van het slacklinen al onder de knie krijgen. Slacklinen is oorspronkelijk een activiteit van bergbeklimmers in Yosemite Valley (California). Een slackline maak je vast tussen twee stevige objecten (bijvoorbeeld tussen lantaarnpalen of bomen), waarbij er door middel van speciale pads aan de bescherming van de bomen wordt gedacht wanneer de slackline wordt bevestigd. Er zijn verschillende vormen van slacklining, waarbij vooral de hoogte van de lijn verschil maakt.  Het zogenoemde urbanlining (ook wel tricklining genoemd) gebeurt in de stad, maar kan ook gemakkelijk op het strand beoefend worden. Hierbij wordt de slackline niet zo hoog bevestigd, zodat er veel geëxperimenteerd kan worden met nieuwe trucs. Op het zand val je dan ook minder hard wanneer het een keer mis gaat. Jongeren die wat extremer aan de slag willen met deze sport zullen de slackline wel eens boven water (waterlining) of wat hoger tussen rotsen boven een klif (highlining) bevestigen. Op YouTube zijn verschillende filmpjes te zien van waaghalzen, die soms alleen een dun touw gebruiken om bijvoorbeeld een hoge klif over te steken. Voor degenen die yoga te saai vinden, is er yoga slacklining: het uitvoeren van de traditionele yoga-oefeningen, maar dan op een slackline.

Bekijk hier een filmpje van slacklinenende jongeren.

Volgens Trendteamlid Rosanne doen jongeren dit voor de afwisseling, omdat ze op zoek zijn naar een kick en het aantrekkelijk vinden om risico’s te nemen. Dit past in het verhaal van het Puberbrein: jongeren zijn van nature op zoek naar kicks en het verleggen van hun grenzen.  Eerder schreef YoungWorks Blog over originele manieren om de stad te ontdekken en te experimenteren met bepaalde sporten. Urbanlining is hier een voorbeeld van, als afwisseling naast de ‘doorsnee’ sporten als skateboarden die in de stad beoefend kunnen worden. Jongeren zoeken de ruimte op in de stad om hiermee te experimenteren en willen een kick beleven.

Delen via social of mail.
Close

BLIJF OP DE HOOGTE

Ontvang net als meer dan 6.000 anderen maandelijks jongerentrends, inspiratie en nieuw werk in je mailbox.