Pubergeheimen

De puberteit is een periode waarin je niet alles meer met je ouders deelt. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht onderzochten de relatie tussen jongeren en hun ouders als het gaat om het delen van informatie en de relatie met delinquent gedrag.

De onderzoekers volgden 149 jongens en 160 meiden vanaf hun dertiende jaar gedurende maar liefst vier jaar. Ze vroegen onder andere of ze veel voor hun ouders verborgen hielden als het ging om wat ze in hun vrije tijd deden en in hoeverre ze zich gesteund voelden door hun ouders. De jongeren vulden een vragenlijst in op school en er werden huisbezoeken gedaan om ook de ouders te ondervragen.

Het blijkt dat jongens meer dingen verborgen houden voor hun ouders dan meiden. Maar als meiden meer geheimen voor hun ouders hebben, gaat dat meer ten koste van de relatie met de ouders dan bij jongens. Meiden hebben een vertrouwelijkere relatie met hun ouders, en de druk om informatie te delen is voor meiden groter.

De onderzoekers keken ook naar de relatie van delinquent gedrag in verband met dingen achterhouden voor ouders. Jongeren die weinig aan hun ouders vertellen, hebben meer kans om delinquent gedrag te vertonen. Jongeren die aangaven veel aan hun ouders te vertellen, waren een jaar later minder betrokken bij delinquentie en jongeren die bij de eerste meting aangaven meer voor hun ouders achter te houden, waren meer betrokken bij delinquentie.

Jongeren die veel met hun ouders praten, beschermen zichzelf tegen verkeerde invloeden van vrienden. Jongeren die uit eerdere ervaring weten wat ze van hun ouders kunnen verwachten met betrekking tot steun, vertellen hun ouders ook meer en betrekken ze ook meer bij beslissingen. Ouders, op hun beurt, lijken er goed aan te doen beschikbaar te zijn voor, te luisteren naar en met een open houding te reageren op wat jongeren hen vertellen. Wanneer ouders juist informatie gaan afdwingen, werkt het tegenstrijdig: jongeren voelen zich dan gecontroleerd en zullen minder snel informatie delen.

Een heel interessant onderzoek voor heel veel partijen: van ouders tot hulpverleners tot beleidsmedewerkers.

Klik hier om naar de pagina te gaan waar je het gehele onderzoek ‘Mag ik even met je praten?’ kunt downloaden.

Delen via social of mail.
Close

BLIJF OP DE HOOGTE

Ontvang net als meer dan 6.000 anderen maandelijks jongerentrends, inspiratie en nieuw werk in je mailbox.