Te laat komen als een baas

Update

Over de top: haal het allerbeste uit jongeren

We hebben in Nederland heel veel oog voor jongeren die minder goed mee kunnen komen, maar daardoor dreigt een andere groep – de uitblinkers, de hoogvliegers – in het verdomhoekje te komen. Die komen er immers toch wel? In hun nieuwe boek Over de top laten de jongerenspecialisten Yvonne van Sark en Huub Nelis zien dat het van groot belang is dat jongeren meer oog krijgen voor wat hun hart sneller doet kloppen, hun passie en hun talent. Met meer focus en ondersteuning kunnen alle jongeren nog beter worden in datgene waar ze goed in zijn.

Topprestaties komen niet zomaar uit de lucht vallen. Mensen hebben aangeboren talenten, maar die moeten ze ontwikkelen door er aandacht aan te besteden en te focussen. We zeggen te snel ‘je kunt het of je kunt het niet’ en onderschatten het belang van training, motivatie en een steunende omgeving. Veel jongeren benutten daardoor hun potentieel onvolledig. Als kenniseconomie moet ons land meer aandacht besteden aan excellentie. Met andere woorden, hoe brengen we jongeren van een zesjescultuur naar een prestatiementaliteit? Is het alleen een kwestie van minder chillen en meer drillen? Of is er een mentaliteitsverandering nodig? Je kunt alleen excelleren als je je volledig inzet – met talent alleen kom je er niet. Daarvoor is ook een stimulerende omgeving nodig – ouders, docenten, werkgevers. En lef.

Je kunt excelleren op allerlei gebieden: van schaken tot goochelen, van wetenschap tot sport en van dansen tot gamen. Over de Top gaat over hoe we in Nederland omgaan met uitblinken, wat de voorwaarden zijn om de top te bereiken en hoe we jongeren daarbij kunnen ondersteunen. Het biedt een verhelderende nieuwe kijk op een lang verwaarloosd gebied, waarmee jongeren, en daarmee de hele maatschappij, hun voordeel kunnen doen.

Praktische tips
In Over de top vertellen talentvolle jongeren hoe zij het zo ver schopten. Die lessen uit de praktijk combineren de auteurs met inzichten van wetenschappers, coaches en onderwijsexperts. Het boek bevat interviews met vele deskundigen: van minister tot hockeycoach, van wetenschappers uit de neurobiologie, psychologie en economie tot topmanagers.

Auteurs van Puberbrein binnenstebuiten
De auteurs schreven eerder het succesvolle boek Puberbrein binnenstebuiten, over de ontwikkeling van hersenen bij jongeren (bijna 40.000 exemplaren verkocht).

Vanaf 22 februari 2012:

  • Compleet met filmpjes op www.overdetop.nl
  • Bij verschijnen boek is een Excellentietest-app beschikbaar

Over de top, haal het allerbeste uit jongeren
Huub Nelis & Yvonne Sark
ISBN 978 90 215 5060 2
Prijs: € 24,95
Verschijnt:  22 februari 2012

Neem voor interviews, meer informatie en recensie-exemplaren contact op met:
Kosmos Uitgevers, Maaike Maaswinkel, brandmanager
T: 088-700-2638
E: maaikemaaswinkel@kosmosuitgevers.nl
W: www.kosmosuitgevers.nl

Reacties

Klik hier om een reactie achter te laten
Delen via social of mail.