Vrijzinnige vrouwen

Update

Wordfeud, nostalgie anno 2011

Scrabbelen. Al gauw denk je aan zondagmiddag, bij je oma aan de keukentafel, worstelend met de letters X, Y en Q op je bordje. Maar dat kan nu ook anders. Scrabble heeft namelijk een sterke comeback gemaakt met Wordfeud.

Met de mobiele applicatie ‘Wordfeud’ kun je de hele dag scrabble spelen tegen je (online) vrienden. De app bestaat al een tijdje maar is sinds kort erg populair. Om de beurt leg je een woord op het digitale speelbord, waarbij je rustig de tijd kunt nemen want er is geen zandloper. Ruzies om het al dan niet bestaan van een woord zijn passé, want ieder woord wordt gecontroleerd door het Wordfeud-woordenboek. In 99,9 % van de gevallen is er niets aan te merken op de woordenlijst, maar zo af en toe vind je nog wel eens een gangbaar woord dat volgens de Wordfeud-god niet gelegd mag worden.

Cafe mag toch ook niet? Vanwege de accent op de e? Of is dat een regel van mijn opa waar ik het altijd mee speel? (Jongen, 22 jaar)

Desondanks groeit de populariteit van het nieuwe scrabbelen snel onder jongeren. De applicatie is te downloaden voor alle smartphones en de Facebook pagina van Wordfeud heeft al meer dan 110.000 fans.

Het gebruikersgemak van ‘de nieuwe Scrabble’ is groot. De stenen zijn simpel te verplaatsen door te slepen met je vingers over het touchscreen. Daarnaast kun je het spelbord in- en uitzoomen en zijn de pushberichten die de beurt van je tegenstander aankondigen helder en niet irritant. Minder fijn zijn de reclames die de gratis versie van Wordfeud bevat. In deze versie word je na iedere beurt geconfronteerd met een reclame-uiting, die overigens vrij snel weg te klikken is (upgraden naar een reclamevrije versie kost E2,39). Daartegenover staat een handig chatfunctie die het communiceren vergemakkelijkt tijdens het spelen. Op deze manier kun je hetzelfde programma aanhouden en hoef je niet te switchen naar andere messenger app’s als Ping of What’s app. Andere leuke bijeenkomst van Worfeud is de ‘tripple-letterwaarde-vakken’, waardoor er meer punten te verdien zijn (anders dan bij Scrabble).

Wordfeud is echt leuk en handig. Je hebt altijd je bord bij je en je kunt overal even een woord leggen. En als je geen zin hebt hoeft het niet. (Meisje, 24 jaar)

Laatst was ik ziek en lag ik me de hele dag te vervelend in bed. Mijn vrienden hadden geen zin om de hele dag te scrabbelen dus toen speelde ik met onbekenden. Heb geloof ik wel veertien potjes gespeeld. (Jongen, 23 jaar)

Niet alleen Scrabble maar ook andere klassieke gezelschapsspellen hebben een nieuw leven gekregen.  Zeeslag, Monopoly en Vier op een rij zijn al een tijdje te downloaden voor de smartphone. Terug naar vroeger, gezellig authentieke spelletjes spelen, maar dan wel via je mobiel: nostalgie anno 2011.

De groeiende populariteit van dit soort spelletjes laat wederom zien dat de offline en online wereld steeds meer met elkaar vergroeit. Klassieke bordspellen zijn terug, maar dan wel in een nieuw jasje. Want je wil natuurlijk zelf weten wanneer je tijd maakt om een woord te leggen; op de fiets, in de tram of in je bed.

 

Delen via social of mail.
Close

BLIJF OP DE HOOGTE

Ontvang net als meer dan 6.000 anderen maandelijks jongerentrends, inspiratie en nieuw werk in je mailbox.