Meidenvoetbal

Voetbal alleen voor jongens? Als het aan sportieve meiden ligt niet. Steeds meer meiden kiezen om bij een (dames)voetbalteam te gaan en opvallend is dat veel Marokkaanse meiden dit doen. De toename van vrouwelijke coaches en subsidie vanuit de overheid hebben ervoor gezorgd dat steeds meer meiden gaan voetballen.

Sporten is goed voor je, maar vooral gelovige jongeren (en dan voornamelijk de meiden) mogen vaak vanuit religieuze overtuigingen niet meedoen aan bepaalde sporten. Terwijl sporten het integratieproces bevordert en goed is voor de emancipatie. Uit onderzoek van YoungWorks en U-shake blijkt dat Turkse en Marokkaanse meiden graag meedoen met activiteiten in de buurt, maar hier in worden belemmerd door bijvoorbeeld hun ouders. Ze mogen bijvoorbeeld niet aan sporten deelnemen wanneer de teams gemengd zijn of als er geen vrouwelijke begeleider aanwezig is. Met de komst van meerdere vrouwelijke coaches en subsidie vanuit de overheid krijgen deze meiden ook de kans een sport te beoefenen die zij leuk vinden. Voetbal is één van die sporten welke hard op weg is om nummer één sport onder meiden te worden. Zo heeft Amsterdam haar eigen meidenvoetbalelftal bij VVA/Spartaan, opgericht vanuit Stichting Switch Life. Initiatiefnemer Ahmed Rachdi ging zelf de straat op om te peilen of er behoefte was onder Marokkaanse meiden voor een meidenelftal. Binnen tien dagen had hij 35 enthousiastelingen en sloot Nike zich als sponsor aan. Inmiddels is de voetbalclub bezig met het opstarten van een derde meidenelftal, de aanmeldingen blijven binnenstromen. De voetbalclub met het meeste aantal meiden die voetballen is de Amsterdamse club SC Buitenveldert. Hier trappen zo’n 250 meiden een balletje in samengestelde meidenteams.

Door verschillende initiatieven is het mogelijk ook Marokkaanse en Turkse meiden in meidenteams te plaatsen. Hoewel voetbal nu nog onderdoet voor hockey, zal het niet lang meer duren voordat de vrouwelijke eredivisie op televisie te volgen is. Ook interessant voor plaatselijke bedrijven om zich te interesseren voor deze opkomende sport onder meiden.

Delen via social of mail.
Close

BLIJF OP DE HOOGTE

Ontvang net als meer dan 6.000 anderen maandelijks jongerentrends, inspiratie en nieuw werk in je mailbox.