Meer meiden in de fout

Het aantal meisjes dat zich bezighoudt met misdaad, stijgt explosief, zo blijkt uit cijfers van het CBS en het Openbaar Ministerie. In de afgelopen dertien jaar is het aantal strafzaken tegen meisjes verdrievoudigd: van 2200 naar 6800.

Bij een op de vijf afgedane strafzaken tegen minderjarigen was de veroordeelde in 2008 een meisje. In 1995 was dat nog een op de tien. Deze cijfers komen uit het rapport ‘Criminaliteit en rechtshandhaving 2008’ van het CBS. Ook het aantal strafzaken tegen jongens nam toe, maar naar verhouding minder sterk: van 21.000 in 1995 naar 31.000 in 2008. Het aantal strafzaken tegen minderjarigen groeide in de periode 1995-2008 van negen naar vijftien procent van het totaal aantal zaken.

De baas van het Openbaar Ministerie, Harm Brouwer, signaleerde vorig jaar ook al de volgens hem ‘opvallende toename’ van meisjes die het criminele pad op gaan. Justitie had juist verwacht dat de toename van jeugdcriminaliteit zou afvlakken, maar die voorspelling kwam niet uit. De topman van het OM kondigde vorig jaar een onderzoek aan, maar volgens een woordvoerster gaat dat er niet komen. “Er zijn andere prioriteiten.”

CBS-onderzoeker Jan Latten zegt in de Stentor (02-11-2009) op de vraag of hier sprake is van emancipatie:

“Zeker. Meiden zijn mondiger dan vroeger en komen meer voor zichzelf op. Dat kan resulteren in goede resultaten op school, maar net als bij jongens kan het ook de verkeerde kant op gaan. Frappant is dat het geen puur Nederlands fenomeen is. Ook meiden in Duitsland en België gaan zich meer als jongens gedragen en zijn dus ook crimineler geworden. Zijn ze toch minder braaf dan we dachten.”

Meiden houden zich volgens Latten vooral bezig met diefstal, maar ook met geweld en vernieling.

Als ze geen geld hebben voor make-up en kleding dan gaan ze proletarisch winkelen om deze ‘meidendingen’ toch te krijgen. Ze stelen voor zichzelf. Geweld plegen meiden vooral in groepsvorm om een ander meisje te pakken.”

Delen via social of mail.
Close

BLIJF OP DE HOOGTE

Ontvang net als meer dan 6.000 anderen maandelijks jongerentrends, inspiratie en nieuw werk in je mailbox.