Kwijt wordt verleden tijd

We kennen het allemaal wel: je rot zoeken naar je sleutels, portemonnee, mobiel of ander enorm belangrijk attribuut. Nutteloze feitjes zoals wat je vorige week hebt gegeten, waar dat luidruchtige gesprek naast je in de trein over ging en wie er heeft gewonnen met het WK Houthakken kun je moeiteloos opnoemen… maar waar je je sleutels hebt gelaten is een raadsel. Maar er is hoop. Twee Amerikaanse wetenschappers ontwikkelden Kinsight: een technologie die het mogelijk maakt verloren spullen via je laptop terug te vinden. Hoera!

Om elk object in je huis terug te vinden heb je Kinect voor de Xbox nodig. Deze camera’s zijn ontwikkeld door Microsoft en zijn vanaf 2010 gebruikt voor de Xbox 360. Spelletjes speel je dan niet meer met een controller, maar door je lichaam te bewegen. En als Kinect beweging kan registeren, kan dat dus ook met verplaatste en vervolgens hopeloos verloren spullen! De zoek-en-vind technologie is nog een idee en moet nog goed uitgewerkt worden, maar de Amerikaanse wetenschappers zijn druk bezig met de ontwikkeling ervan.

Het klinkt ingewikkeld, en dat is het ook, maar het werkt als volgt: het Kinect-systeem heeft een dieptegevoelige camera die werkt aan de hand van infrarood-punten. Hiermee wordt een kaart van alle spullen die zich in je huiskamer bevinden gemaakt. De camera volgt mensen terwijl ze bewegen, letten op de grootte en vorm van objecten in hun handen en zien welke objecten worden verplaatst. Vervolgens worden de objecten vergeleken met de kaart van je huis, waarop je gelijk kunt zien of iets is verplaatst of nog op dezelfde plek ligt. Ook al is dat object niet meer in het zicht van de camera’s, het systeem weet wanneer en waar het voor het laatst in het zicht is geweest. Objecten zet je in een database door ze met je smartphone via een speciale app te scannen. Spullen die je nu al kwijt bent moet je helaas nog op de ‘traditionele’ manier zoeken: tot dat je een ons weegt.

Het is al mogelijk om je gesloten iPhone of iPad terug te vinden via Find my Phone. Je telefoon moet dan wel aan staan en verbinding hebben met internet. Laat dat nou net niet het geval zijn bij je sleutels, portemonnee of kat. Daarnaast zijn jongeren veelal op zoek naar manieren om het leven leuker en gemakkelijker te maken met technologie (zie onze top 10 jongerentrends 2012), iets waar het idee achter Kinsight natuurlijk goed bij past. Kinsight zou dus perfect van pas komen in die rommelige studentenhuizen of puberslaapkamers!

Delen via social of mail.
Close

BLIJF OP DE HOOGTE

Ontvang net als meer dan 6.000 anderen maandelijks jongerentrends, inspiratie en nieuw werk in je mailbox.