Vrijzinnige vrouwen

Update

Kunst bij YoungWorks

Hoe zien jonge fotografen de jongerenwereld? Om hier achter te komen starten YoungWorks en De Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU) een unieke samenwerking. Zes eindexamenstudenten fotografie kiezen zelf een interessant onderwerp dat te maken heeft met jongeren en gaan dit de komende maanden fotograferen. Begin 2012 presenteren de studenten hun ideeën en foto’s op verschillende plaatsen, waaronder op de YoungWorks-blog. Voordat het zover is stellen zij zichzelf even voor. Wie zijn ze? Waar halen ze inspiratie vandaan? Hebben ze een favoriete kunstenaar en zo ja, wie? En welk aspect van jongerencultuur gaan zij de komende maanden fotograferen?

Robert Glas, 25 jaar, Utrecht, www.robertglas.nl

Voor mij is beeldende kunst visuele communicatie van esthetische ideeën. Geen mystiek, maar mooi zoals wetenschap mooi kan zijn. No nonsens.

De kunstenaars Job Koelewijn en Hans Haacke inspireren mij. Beiden kunstenaars werken vanuit een concept en laten dit leidend zijn in hun zoektocht naar een bijpassend medium, materiaal en vorm.

Ik fotografeer mijn broertje vanaf nu (hij is 13) tot zijn 17de, 4 keer per jaar op dezelfde wijze. Het resultaat is een document van zijn groeispurt in 16 foto’s. Ik maak dit werk omdat het nog niet bestaat. Verder denk ik dat het goed past bij YoungWorks en mijn eigen ideeën over wat kunst kan zijn.

 

Neeltje Kleijn, 20 jaar, Utrecht, www.neeltjekleijn.com

Bij mijn projecten wil ik graag werken met gevoel van nostalgie en herkenning, maar ook vrolijkheid. Ik houd van kunst waar je blij van wordt, iets dat je aan het lachen maakt.

Inspiratie haal ik overal vandaan. Mijn moeder bijvoorbeeld, zij is een creatief wonder. Op dit moment ben ik ontzettend geboeid door Frida Kahlo, de Mexicaanse schilderes.

Voor YoungWorks ga ik aan de slag met zelfportretten die ik heb gemaakt, vanaf mijn eerste camera tot nu. De evolutie van mijn spiegelbeeld.

 

Bram van Oosten, 26 jaar, Arnhem

Fotografie vind ik een zwak medium, ik kan er vaak niet alles mee zeggen wat ik zou willen zeggen. Ik zie het als een uitdaging om andere media bij mijn werk te betrekken.

Ik heb deze zomer stage gelopen bij Taiyo Onorato & Nico Krebs. Op de academie leer je veel, maar de leerervaring die ik hier heb gehad slaat alles.

Voor YoungWorks ga ik overdreven verhalen van jongeren visualiseren. Je leest op verschillende fora de meest geweldige verhalen die in de echte wereld nergens op slaan.

 

Koen Tornij, 26 jaar, Utrecht, www.koentor.nl

Kunst moet me weten te verrassen en te raken.

Ik raak geïnspireerd door Paul Graham, omdat hij moeilijke onderwerpen goed uit weet te beelden op een heldere manier.

Voor YoungWorks breng ik politieke jongeren organisaties in beeld, omdat de jeugd helemaal niet zo lui is als ze wordt afgeschilderd.

Jasper Timmermans 23 jaar, Utrecht, www.jaspertimmermans.nl

Kunstenaars en fotografen zijn subsidieslurpers is een heel erg jammer vooroordeel. Fotografie en kunst is mega boeiend en vertelt ons vaak veel over ons leven of stelt interessante vragen die er echt toe doen!

Francis Alys zijn werk is vaak heel simpel van idee maar zeer gelaagd. Er zit namelijk vaak een veel grotere gedachte achter dan alleen wat je in eerste instantie denkt.

Natuur vind ik altijd al zeer interessant net als natuurvolkeren. De Vision Quest sprak mij direct al aan toen ik er over las. Dat is  een andere manier van onderzoeken van wie je bent dan wij kennen. Ik wou het meteen al doen!

Delen via social of mail.
Close

BLIJF OP DE HOOGTE

Ontvang net als meer dan 6.000 anderen maandelijks jongerentrends, inspiratie en nieuw werk in je mailbox.