Jongeren stemmen vooral voor duurzaam, eerlijk en gelijkwaardig

Vorige week stond in het teken van de verkiezingen. Mijn vrienden, klasgenoten en collega’s confronteerden elkaar continu met de vraag: op wie ga jij stemmen? Het antwoord in mijn omgeving was vaak hetzelfde: D66 of GroenLinks.

Nu de stemmen zijn geteld en geanalyseerd blijken deze partijen inderdaad populair onder jongeren in Nederland. In de top drie van jongeren tussen de 18 en 24 jaar staan D66 (12%), GroenLinks (11%) en VVD (11%).

Opvallend is tegelijk dat, ondanks de vele acties om jongeren naar het stemloket te krijgen, de opkomst van jonge stemmers dit jaar niet hoger is geworden. 66% van de jonge stemgerechtigden bracht hun stem uit, terwijl de teller in 2012 nog op 70% stond.

Ondanks het feit dat de stembusopkomst niet zo hoog is als gehoopt, is mijn directe omgeving tevreden met, en zelfs trots op de behaalde stemresultaten binnen hun generatie. Het voelt alsof we met mijn generatie samen streven naar een gelijkwaardige, eerlijke en duurzame toekomst. Kijk maar mee naar een paar Facebook-posts van mijn vrienden:

Rick, 25 jaar: “Ik wil gewoon even mijn trots uitspreken naar de jonge generatie. Ik vind dat iedereen mag stemmen op het geen wat hij of zij denkt dat het beste is voor Nederland, maar er zijn grenzen. Die grens is vandaag door de jeugd aangeven. 3% Stemmen van de mensen tussen de 18 en 23 jaar naar Geert Wilders. Make love, not war.”

Anouk, 22 jaar: “Trots op onze jongere generatie en het feit dat we allemaal steeds meer streven naar een betere toekomst voor ons, moedernatuur en opvolgende generaties.”

Nina, 21 jaar: “Als alleen 18 – 24 had mogen stemmen was onze droom werkelijkheid geweest.”

 

Delen via social of mail.
Close

BLIJF OP DE HOOGTE

Ontvang net als meer dan 6.000 anderen maandelijks jongerentrends, inspiratie en nieuw werk in je mailbox.