Jongeren meer laten sporten en bewegen?

“Van kleins af aan droom ik van voetballen in uitverkochte voetbalstadions. Ik ben opgegroeid in Uithoorn en vanaf mijn flat kon ik in de verte de Amsterdam Arena zien liggen. Elke keer als ik de deur uitstapte met een voetbal onder mijn arm keek ik naar de Arena en dacht ik, ‘daar ga ik ooit een keer voetballen’. Tot die tijd speelde ik op de straten in Uithoorn.”

Roxanne voetbal

Mijn naam is Roxanne ‘Rocky’ Hehakaija, adviseur bij YoungWorks. Als ex-topsporter met een jongerencommunicatie achtergrond, adviseer ik bij de ontwikkeling van sportstimuleringsprojecten voor verschillende organisaties. Hierbij ligt de focus vaak op bewegen in het algemeen en niet perse op talentontwikkeling. Via ‘de straat’ kom ik dagelijks in aanraking met diverse groepen jongeren. Gemotiveerde sportieve jongeren, maar ook minder actieve jongeren. Met de juiste aanpak kan sport elke jongere in beweging krijgen. Ook de zogenaamde ‘moeilijke doelgroepen’, zoals meiden en allochtone jongeren die van huis uit minder meekrijgen van de wereld van sport en sportclubs.

De enige vrouwelijke Streetlegend

Mijn passie voor de sport heeft me ver gebracht. Ik heb in Jong Oranje gevoetbald en ben het enige vrouwelijke lid van de Streetlegends, het beste straatvoetbalteam ter wereld. Met de Streetlegends heb ik de wereld afgereisd om straatvoetbaldemonstraties en trainingen te geven in beruchte sloppenwijken. Onder andere in die van Johannesburg, Nairobi en Rio de Janeiro. Een ernstige knieblessure heeft ervoor gezorgd dat ik niet meer op hoog niveau kan voetballen. Ik werd gedwongen om mijn passie op een andere manier in te vullen. Om hier meer over te lezen, klik hier.

Clinics straatvoetbal

Ik geef regelmatig straatvoetbalclinics aan jongens en meisjes door heel Nederland. Van Rotterdam tot op Texel leer ik jongeren op een speelse manier straatvoetbaltrucjes. Binnenkort vertrek ik ik voor een periode naar Rio de Janeiro, om samen met ex-jongerenwerker Philip Veldhuis het project ‘Favela Street Girls’ op te starten. In samenwerking met de Braziliaanse stichting IBISS, proberen we met straatvoetbal een nieuwe generatie sterke vrouwelijke rolmodellen neer te zetten op een plek waar dat hard nodig is. We gebruiken de kracht van sport om jongeren een beter gevoel te geven over zichzelf, zodat ze dit uitstralen op hun omgeving.

FSG_Logo_Landscape_FC

Rolmodellen om jongeren in beweging te zetten

Om jongeren enthousiast te maken voor sport is het gebruik van rolmodellen heel effectief. Maar ook de koppeling met thuis is belangrijk. Zo organiseer ik bijvoorbeeld een moeder-dochter-loop. In deze tijd waarin het probleem van overgewicht, obesitas steeds groter wordt, waarin we zien dat bepaalde groepen niet zo makkelijk integreren of dingen met elkaar gaan doen, kan sport een belangrijk en laagdrempelig middel zijn om jongeren perspectief te bieden. De belangrijkste uitdaging is om te kiezen voor de goede vorm en de juiste communicatie om jongeren te bereiken. Of het nu jongens of meiden zijn en wat hun culturele achtergrond ook is. Het is mijn passie om concreet en effectieve projecten op te zetten om jongeren te laten bewegen.

Meer weten? Mail me of bel me: Roxanne@youngworks.nl, 020-4199840

Delen via social of mail.
Close

BLIJF OP DE HOOGTE

Ontvang net als meer dan 6.000 anderen maandelijks jongerentrends, inspiratie en nieuw werk in je mailbox.