Jongeren en solliciteren

De stage is een van de meest leerzame periodes uit de studieperiode. Maar om die leuke stageplek te krijgen, moet je eerst solliciteren. Top-X, het jongerenpanel van EénVandaag, deed in samenwerking met Stageplaza onderzoek naar de sollicitatiekwaliteiten van jongeren.

Top-X ondervroeg 1950 jongeren tussen de 12 en 24 jaar naar hun sollicitatie-ervaringen wanneer ze gaan solliciteren voor een stage of afstudeeropdracht. Jongeren vinden dat hun school hen onvoldoende voorbereidt op hun sollicitatie. 60% vindt dat sollicitatietrainingen verplicht zouden moeten zijn. Dat blijkt wel uit de reacties:

“Bij ons op het hbo geven oudere studenten cursus aan de jongere studenten. Ideaal! Die hebben het zelf net meegemaakt voor hun stage.”

“Als ik zo’n cursus had gedaan, was ik misschien zelfverzekerder geweest en niet al drie keer afgewezen na een gesprek!”

Er zijn ook jongeren die zo’n training helemaal niet zien zitten:

“Ik vind niet dat het verplicht moet worden voor scholen om sollicitatie lessen te geven. Meestal is dit enkel theorie, of een simulatie van de praktijk. Solliciteren verschilt per situatie. Juist door veel te solliciteren en veel fouten te maken leer je wat je vooral niet moet doen. Tips & trics krijgen is altijd handig, maar uiteindelijk draait het om de persoon die je voor je hebt zitten.”

Het blijkt nu dat jongeren nogal laks zijn in de voorbereiding van hun sollicitatie. 55% vindt een uurtje voorbereiden wel genoeg. Internet is dan de meest gebruikte bron, bellen naar bedrijven met vragen komt nauwelijks voor.

Stageplaza ondervroeg ruim 150 managers van bedrijven naar hun ervaring met sollicitaties van studenten en starters. Meer dan 80% vindt dat stagiaires en starters zich wel wat meer mogen uitsloven als ze de stage echt willen. Spelfouten in brieven en slecht verdiepen in het bedrijf zijn een aantal redenen om stagiaires niet aan te nemen. Wel vinden de bedrijven dat studenten van het HBO de beste sollicitatiekwaliteiten hebben. Motivatie tijdens de sollicitatie is het belangrijkste tijdens een sollicitatiegesprek, gevolgd door een goede voorbereiding. Een ruime meerderheid is het ook eens dat scholen zich meer moeten inzetten om studenten beter te onderwijzen in sollicitatietechnieken.

De meningen over het wel of niet aanbieden van sollicitatietechnieken op scholen zijn verdeeld. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft het wel goed vindt als scholen zich er mee bezig houden, maar een ander deel vindt juist dat solliciteren een vaardigheid is die je niet zomaar leert, dat het gepaard gaat met persoonlijkheid. Ligt er een schone taak voor scholen om hier op in te springen?

Download: Sollicitatiekwaliteiten van jongeren, Stageplaza (PDF)

Delen via social of mail.
Close

BLIJF OP DE HOOGTE

Ontvang net als meer dan 6.000 anderen maandelijks jongerentrends, inspiratie en nieuw werk in je mailbox.