Islam-Lite

De islam is vrijwel dagelijks in beeld in de media. Vaak gaat het daarbij om extreme kwesties: radicalisering, terrorisme, stigmatisering. De meer gematigde denkbeelden binnen de islam zijn veel minder hoorbaar.

Niet elke moslim is een terrorist of staat achter de denkbeelden van radicale moslims over het westen en het gebruik van terrorisme. Dat is de boodschap van het lied ‘Yeh hum Naheen’ dat op één staat in Pakistan. Acht van de tien populairste Pakistaanse popsterren werken mee aan het nummer waarvan de titel ‘Dit zijn wij niet!’ betekent en waar ook een Engelse en Arabische versie van uitkomt. Zie hier de clip van het nummer. Yeh hum Naheen groeide tot tot een ware beweging.

In St. Petersburg in Florida is de ‘Seculiere Islamtop’ gehouden door liberale moslims. Zij hebben het standpunt geformuleerd dat er geen oorlog woedt tussen het Westen en de Islam maar tussen de ‘vrijen en de onvrijen’.

In Nederland laat Omar Nahas van zich horen. In zijn boek ‘De andere Jihad’ legt hij uit dat de liberale moslim moeilijker in beweging is te krijgen en zijn stem daarom minder luid is. Nahas in de Volkskrant van 9 juni 2007: “Mijn geloof is niet statisch – mijn islam is dynamisch. In beweging.” En die overtuiging, denkt Nahas, willen steeds meer moslims uitdragen.

Wel is het voor moslims vaak gevaarlijk om tegen de pragmatisten in te gaan. Dit blijkt uit bedreigingen die worden gedaan op het forum Faith Freedom International, een forum waar ex-moslims kunnen discussiëren. Het jonge PvdA-raadslid Ehsan Jami komt in Nederland op voor de gematigde en ex-moslim en wil een debat over geloof en ongeloof starten, een taboe binnen de islam.

Hoelang nog voor de gewone moslim een gelijkwaardige stem in de media heeft?

Delen via social of mail.
Close

BLIJF OP DE HOOGTE

Ontvang net als meer dan 6.000 anderen maandelijks jongerentrends, inspiratie en nieuw werk in je mailbox.