Vrijzinnige vrouwen

Update

Is er een leven zonder Facebook?

Stel je voor: een leven zonder Facebook. Hoewel dit voor de meeste jongeren waarschijnlijk worst case scenario is, bestaan er toch echt jongeren die een Facebookloos bestaan best zien zitten. Zo ook Trendteamlid Lena (19 jaar). Zij verwijderde een tijdje geleden haar Facebookaccount en was benieuwd of nog meer jongeren deze stap (durven) zetten. Ze ging op pad en vroeg leeftijdsgenoten of zij zich een leven zonder Facebook kunnen voorstellen.

YoungWorks

Hoewel Facebook nog steeds erg populair is, lijken jongeren uit andere delen van de wereld minder dol op het sociale netwerk. Zo meldt de New York Times dat steeds meer Amerikaanse jongeren er bewust voor kiezen hun profiel te verwijderen. Zij geven aan genoeg te hebben van het onpersoonlijke contact dat via Facebook ontstaat. Het lijkt alsof je dagelijks veel omgaat met je vrienden omdat je ze 24/7 kunt volgen, maar eigenlijk spreek je ze persoonlijk veel minder. Ook maken sommige jongeren zich zorgen over hun privacy. Ze vinden het onnatuurlijk dat Facebook zo veel over hen weet en deze persoonlijke informatie doorverkoopt aan derden. Een andere reden is het delen van (te veel) oninteressante informatie. Jongeren vinden het bekijken van andermans dagelijkse onbenulligheden zonde van hun tijd. Niet alleen in Amerika, maar ook in India daalt de populariteit van sociale netwerken. Uit onderzoek van Assocham onder ruim 2000 jongeren tussen de 12 en 25 jaar blijkt dat 50 procent zegt bewust minder gebruik te maken van sociale netwerken. 30 procent van de jongeren heeft hun account zelfs verwijderd. Bedreiging van privacy en de hoeveelheid tijd die sociale netwerken kosten zijn ook hier veelvoorkomende redenen.

YoungWorks Blog is benieuwd of Nederlandse jongeren zich een leven zonder Facebook kunnen voorstellen. Trendteamlid Lena ging de straat op en vroeg jongeren om hun mening.

Hoewel de meeste jongeren positief zijn over Facebook, zijn er ook (genoeg) negatieve geluiden te horen over het sociale netwerk. De bezwaren komen behoorlijk overeen met die van de Amerikaanse en Indiase jongeren. Naast de privacy-issues die worden genoemd hebben jongeren ook moeite met het onpersoonlijke contact dat ontstaat via sociale media. De jongeren geven aan hun vrienden minder in het echt te spreken. Daarnaast vinden ze het vervelend dat de informatie die ze van vrienden krijgen niet exclusief is maar met iedereen gedeeld wordt. Ook is er een verandering zichtbaar in het face-to-face contact, zoals Femke (24 jaar) constateert tijdens verjaardagen van vrienden:

“Op een verjaardag zit iedereen met elkaar op Facebook in plaats van gewoon normaal met elkaar te praten.”

Hoewel de meeste jongeren de constante aanwezigheid van Facebook niet erg lijken te vinden, vinden sommigen het wel vervelend zo veel tijd kwijt te zijn aan sociale media. Zo zegt Moos (13 jaar):

“Ik zou veel meer tijd hebben voor school en m’n huiswerk als ik niet op Facebook zat.”

OK, zonder Facebook is er dus meer ‘echte’ sociale interactie op verjaardagen en meer tijd voor school. Maar zijn er nog meer argumenten om te stoppen met Facebook? Eerder was op de blog te lezen dat sociale media nadelige gevolgen kan hebben voor het zelfvertrouwen van jongeren als dat al niet zo hoog is. Het actief zijn binnen een sociaal netwerk kan een bepaalde druk met zich meebrengen om een zo leuk mogelijk beeld van jezelf neer te zetten. Ook Mandy (14 jaar) ondervindt hier last van. Zij stopte met Facebook na een ruzie met vriendinnen:

“Ik vond het moeilijk om niet te veel op Facebook te zetten en merkte dat ik een beetje verslaafd werd. Het geeft rust dat ik niet meer hoef na te denken wat er wel of niet op Facebook staat.”

In samenspraak met hun Amerikaanse en Indiase leeftijdsgenoten, vinden de jongeren in het filmpje ook dat veel informatie op Facebook eigenlijk niet interessant is.

Malika (14 jaar): “Je mist eigenlijk echt totaal niets bijzonders als je geen Facebook zou hebben.”

Hoewel het lekker rustig zal zijn en je verlost bent van de dagelijkse onbenulligheden van je vrienden, blijven er toch altijd twijfels bij jongeren die er over denken om te stoppen met Facebook. Zo ook bij Lena, die haar Facebook account verwijderde.

Lena (19 jaar): Wat ik leuk vind is dat ik veel meer direct contact heb met vrienden sinds ik niet meer op Facebook zit. Wel kost het meer moeite om contact te houden met vrienden in het buitenland, dus ik kan me voorstellen om die reden wel weer Facebook te nemen.”

Hoewel er veel nadelen aan Facebook worden genoemd in de interviews, zijn er natuurlijk ook talloze voordelen van dit immens populair social network te noemen. Zo wordt contact houden met vrienden of familie in het buitenland door meer jongeren als belangrijk voordeel van Facebook ervaren. Ashgan (19 jaar) geeft aan eigenlijk niet veel op Facebook te zitten, maar het voornamelijk gebruikt om contact te houden met haar familie in Egypte. Ook Malika en Suzanne (beide 14 jaar) zouden bang zijn hun familie in het buitenland minder te spreken als ze geen Facebook meer zouden hebben. Daarnaast geven veel jongeren aan het gewoon leuk te vinden op de hoogte te blijven van hun vrienden via Facebook.

Femke (24 jaar): “Het is gewoon leuk om foto’s van anderen te bekijken en zelf dingen erop te zetten.”

Deze voordelen wegen blijkbaar zwaarder dan de eventuele nadelen, want hoewel veel jongeren wel begrijpen waarom sommigen ervoor kiezen om Facebook te verlaten kunnen zij zich zelf niet voorstellen hun profiel te verwijderen. Het blijkt vooralsnog om een klein groepje jongeren te gaan die de radicale beslissing durven nemen om Facebookloos door het leven te gaan. De angst dingen te missen speelt hierbij toch een grote rol. Ook al willen sommigen misschien wel stoppen, het blijft een hele grote stap om daadwerkelijk de stap te zetten. Facebook zelf maakt het je hierbij overigens ook niet gemakkelijk. Als je binnen veertien dagen nadat je je account verwijderd hebt weer inlogt, is het alsof je nooit bent weg geweest. Wil je echt van je profiel af, dan moet je gelijk ‘cold turkey’ dus.

Meer weten over jongeren en social media?

YoungWorks Academy nodigt je uit voor de training ‘Jongeren & social media’. Na afloop van de training weet je op welke manier jongeren gebruik maken van social media en hoe je sociale netwerken kunt inzetten om jongeren te bereiken. Voor meer informatie of aanmelden, klik hier.

Delen via social of mail.
Close

BLIJF OP DE HOOGTE

Ontvang net als meer dan 6.000 anderen maandelijks jongerentrends, inspiratie en nieuw werk in je mailbox.