Vrijzinnige vrouwen

Update

Is de Nederlandse student niet gewoon verwend?

Langstudeerboetes, meer betalen voor je tweede bachelor, afschaffing van de basisbeurs voor masterstudenten: de bezuinigingen treffen ook studenten. Naast directe financiële gevolgen, zijn de bezuinigingen ook van invloed op de kwaliteit van het hoger onderwijs. YoungWorks Blog neemt de reacties van studenten op de bezuinigingen onder de loep. Is de Nederlandse student verwend, of zijn protesten en ontevreden reacties terecht?

YoungWorks

Afgelopen maart verenigden studenten zich om te protesteren tegen de bezuinigingen en riepen ze de ‘Zwarte Dag’ van het hoger onderwijs uit. Maar betaalt de Nederlandse student eigenlijk veel vergeleken met studenten in andere landen? We namen de proef op de som en vergeleken de collegegelden in andere landen. In Noorwegen, Zweden, Denemarken, Finland en Griekenland is studeren gratis. In Frankrijk en België komt het collegegeld niet boven de 600 euro en in Duitsland, Italië en Portugal ligt het zo rond de 1.000 euro. Inderdaad, allemaal goedkoper dan Nederland, waar het reguliere collegegeld voor het studiejaar 2012-2013 op 1.713 euro is vastgelegd. We kunnen echter ook een andere vergelijking maken. In veel andere landen, waaronder Engeland, Canada, Nieuw-Zeeland, Australië en Zuid-Afrika, betaal je gemakkelijk 3.000 euro voor een jaar studeren. In Amerika begint het zelfs bij 3.500 euro en kan een jaar studeren je 20.000 euro kosten. Daarmee vergeleken betaalt de Nederlandse student een schijntje.

In de jaren ’90 kwamen studenten in opstand omdat ze opeens moesten kiezen tussen doordeweeks of in het weekend gratis reizen, in plaats van de hele week gratis reizen. Inmiddels is het gewoon een aanname dat je niet zeven dagen per week, 365 dagen per jaar, gratis kunt reizen. Er is geen student die je hier nog over hoort klagen. Zo zal het ook gaan met de huidige bezuinigingen. Waar afgelopen maart honderden zwarte ballonnen de lucht in gingen tijdens de protesten van studenten, zullen studenten die komend studiejaar starten niet beter weten dan dat ze niet meer dan vier jaar over hun bachelor kunnen doen zonder een boete van 3000 euro. Het is dus maar net waar je aan gewend bent.

Natuurlijk zijn bezuinigingen vervelend, dat zijn ze voor iedereen. Het is daarom wel belangrijk om te blijven relativeren: de protesten zijn een momentopname en de volgende generatie studenten weet niet beter. Maar dan is er altijd nog de discussie over de kwaliteit van het onderwijs. Hoe denken studenten over de invloed van de bezuinigingen op de kwaliteit van hun opleiding? We spraken een aantal studenten.

Anne (23 jaar, masterstudente):“Mijn scriptiebegeleider heeft nooit tijd en als ik een afspraak wil maken, gaat daar minimaal drie weken overheen. Als de afspraak dan eindelijk staat, zegt hij die nog een keer af en vervolgens keurt hij zonder enige feedback mijn onderzoeksvoorstel af. Volgens mij heeft dat allemaal met bezuinigingen te maken. Mijn faculteit heeft een miljoenenschuld, er wordt bezuinigd op docenten en daardoor hebben ze geen tijd voor individueel contact en het geven van goede feedback.”

Tim (21 jaar, bachelorstudent):“De uni houdt totaal geen rekening met persoonlijke situaties. Voor een herkansing van een tentamen kun je tegenwoordig nog maximaal een zes halen. Laatst was ik tijdens de eerste kans van een tentamen ziek en terwijl ik mij de hele periode honderd procent heb ingezet, werd er geen uitzondering gemaakt en kreeg ik een zes als eindcijfer.”

Deze quotes zijn een greep uit reacties van studenten waaruit blijkt dat de kwaliteit van het onderwijs en de aandacht die studenten krijgen, minder wordt. De bezuinigingen betekenen blijkbaar ook bezuinigingen op de inhoud van het onderwijs, wat ten koste gaat van de kwaliteit. Steeds vaker wordt de tegenvallende kwaliteit opgemerkt door studenten zelf, en dat is zorgelijk. Ook VSNU, de vereniging van universiteiten, vreest voor de kwaliteit van het universitair onderwijs. Er is dit jaar 10 procent minder budget beschikbaar voor universitair docenten. Niet gek dat studenten in de praktijk merken dat er minder aandacht voor hen is.

Is de Nederlandse student verwend? Het is maar net hoe je het bekijkt. Het is onterecht om je als student te verzetten tegen elke bezuiniging. Iedereen moet iets inleveren, dus jij ook. Aan de andere kant is het niet meer dan terecht om op je strepen te gaan staan als het gaat om de kwaliteit van onderwijs.

Hoe haal je het allerbeste uit jongeren?

YoungWorks Academy verzorgt een training over excellentie. Op basis van de inzichten uit het recent verschenen boek Over de top: haal het allerbeste uit jongeren (zie hier) gaan we in op belangrijke elementen als talent, training en motivatie. Met prikkelende opdrachten ga je op zoek naar wat je als professional nodig hebt om jongeren op een goede manier te stimuleren! Klik hier voor meer informatie of om je aan te melden.

Delen via social of mail.
Close

BLIJF OP DE HOOGTE

Ontvang net als meer dan 6.000 anderen maandelijks jongerentrends, inspiratie en nieuw werk in je mailbox.