Invloed uit Afrika

Terwijl de financiële wereld op zijn grondvesten schudt is de Togolese Ecobank een van de weinige banken die snel groeit en nog steeds winsten boekt. China haalt zijn grondstoffen uit Afrika in ruil voor de aanleg van infrastructuur. In 2010 wordt het WK voetbal in Zuid-Afrika gehouden. Allemaal tekenen dat Afrika booming is. YoungWorks signaleert voor jou de lifestyle trends die vanuit Afrika komen overwaaien.

Wereldmuziek

Ook in de muziek zien we meer en meer Afrikaanse invloeden. De populaire zangeres M.I.A. (Maya Arulpragasam) bracht in 2008 haar tweede cd ‘Kala’ uit. Een hommage aan de wereld. Op de cd staat het liedje ‘20 Dollar’ refererend aan de prijs van een AK-47 machinegeweer in Afrika en raps van de illegale immigrant Afrikan Boy. Wereldmuziek in een nieuw, hip jasje. Afrikan Boy rapt op M.I.A.’s nummer Hustle mee (luister het nummer op Myspace):

“You think its tough now,
Come to Africa,
Out there we are grinding like pepper,
You can catch me on the motorway,
Selling sugar water and pepper,
I rep Africa not Miami.”

In de Europese clubs is een Angolese muziekstroming genaamd Kuduro aan het doorbreken. Lokale Angolese carnavalsmuziek wordt voorzien van een beat en hier wordt in lokaal dialect overheen gerapt. Het Portugese DJ-collectief Buraka Som Sistema tourt internationaal met de muziek en is hard op weg deze groot te maken.

Op de Nederlandse muziekblog Eclectro.nl lijkt de Kudurostijl aan te slaan. Reageerder Statik: “Als het zelfs maar lijkt op de muziek onder de clip, dan ben ik bij deze verkocht!” Op hun aankomende cd werken ze –niet toevallig- ook samen met M.I.A.. Bekijk de videoclip:

Afrikaanse hipsters

Internationaal doet het hippe Zuid-Afrikaanse bandje Sweat X (al meerdere keren in Nederland te zien) het erg goed. Ze combineren skinny jeans met Afrikaanse gewaden en Afrikaanse drums met electro.

Maar Sweat X is niet de enige partij die traditionele Afrikaanse kleding met Westerse mode combineert. In het Stedelijk Museum was in juni 2008 een expositie te zien van fotograaf Okwui Onzewor die 35 lokale fotografen vroeg mode en lifestyle in hun land in beeld te brengen. De expositie maakte duidelijk dat mode, lifestyle en uitgaan in Afrika even belangrijk zijn als bij ons. Afrikaanse jongeren nemen de globale modetrends over, maar zijn tegelijkertijd erg trots op hun afkomst en identiteit. Dit laten ze zien in hun funky mix van traditionele Afrikaanse gewaden met Westerse styles.

De Westerse wereld put ook inspiratie uit Afrika. American Apparel heeft een lijn uitgebracht die geheel geïnspireerd is op Afrika. Traditionele prints en designs worden gebruikt op leggings en topjes van het merk. Joeke Veldman (17 jaar) heeft er een stukje over geschreven op jongerenplatform Spunk:

“Maar niet getreurd: om jouw en mijn neerslachtige hartje te verwarmen komt het enorm verantwoorde kledingconcern American Apparel met een nieuwe themareeks in hun collectie: Afrika. Zo zijn er Erykah Baduh-achtige jurkjes en leggings die van zebra gemaakt zijn, waarin je je beneden de evenaar kunt wanen.”

Ook in de straatmode zie je veel Afrikaanse invloeden. Leden van het New Yorkse collectief A.L.I.E.N. dragen Afrikaanse gewaden, kralenkettingen en gebruiken Afrikaanse afbeeldingen in hun T-shirtdesigns.

Afrika: the game

Ook in de gamebranche spelen ze in op de Afrika-vibe. In Japan is het spel Afrika uitgekomen op de Playstation 3. In het spel ga je als fotograaf op zoek naar Afrikaanse wilde dieren en probeer je deze vast te leggen. Afrika is zo’n succes dat Sony heeft besloten de game in 2009 ook in Europa en Verenigde Staten uit te brengen. De trailer van het spel bekijk je hier.

Maar het is natuurlijk niet allemaal zonneschijn in Afrika. De game ‘Darfur is Dying’ van MTV laat zien hoe je als 10-jarige vluchteling opgejaagd wordt door rebellen. Op een realistische manier, hoe hard ook, word je als gamer bewustgemaakt van de problemen in Darfur. Dit laat een heel ander gevoel achter dan het SBS6-programma ‘Groeten uit de rimboe’ waar Afrikanen worden neergezet als primitieve ongeletterde stammen.

Afrika is hot!

Afrika is een continent in ontwikkeling. Economisch, politiek en zeker ook cultureel. Er ontstaan nieuwe stromingen in de Afrikaanse cultuur, waarvan wij verwachten dat ze steeds meer doorsijpelen naar Westerse en ook Nederlandse jongerenculturen. Nu geven jonge immigranten ons een spannend inkijkje, maar als de blik van de wereld tijdens het WK voetbal in 2010 op Afrika gericht is, weet straks iedereen: Afrika is hot!

Delen via social of mail.
Close

BLIJF OP DE HOOGTE

Ontvang net als meer dan 6.000 anderen maandelijks jongerentrends, inspiratie en nieuw werk in je mailbox.