Vrijzinnige vrouwen

Update

Hyves nog steeds de grootste

Sinds de ontvriend-hype en het massaal verlaten van Hyves heerst het beeld dat dit Nederlandse sociale netwerk op zijn retour is. Vooral de wat oudere jongeren zijn minder actief op Hyves en velen kiezen voor een account op het internationale Facebook. In vorige social media-updates van YoungWorks Blog zagen we al dat Hyves nog steeds het grootste sociale netwerk is, maar dat Facebook bezig is met een inhaalslag. Het zal een kwestie van tijd zijn voordat Facebook aan de top zal staan in Nederland. Maar die tijd laat nog even op zich wachten, want uit nieuwe cijfers van Marketingfacts.nl en Comscore blijkt dat Hyves op verschillende vlakken nog steeds aan zet is in Nederland.

In een eerder artikel op YoungWorks Blog schreven we dat Hyves met 7,6 miljoen bezoekers aan de leiding gaat, tegenover 6,6 miljoen bezoekers van Facebook. De groei van Hyves was hierbij wel enigszins gestagneerd, terwijl Facebook enorm groeide. Begin deze maand berichtte Marketingfacts.nl dat Facebook in Nederland meer gebruikers heeft dan Hyves. Dit baseerden ze op een onderzoek van Newcom Research. Uit het onderzoek (uitgevoerd onder 8.431 respondenten) bleek dat het aantal mensen dat Hyves heeft, maar niet meer gebruikt, twee keer zo groot is (16% vs. 7%) dan bij Facebook. Ook bleken Facebookgebruikers dagelijks actiever te zijn dan gebruikers van Hyves. Echter was Marketingfacts.nl niet geheel overtuigd van deze cijfers en liet daarom Comscore (met een panel van 5.000 Nederlanders waarbij het surfgedrag wordt gemeten) een onderzoek uitvoeren om te verifiëren of Facebook dan nu wel of niet de grootste is van Nederland.

En die cijfers laten een ander beeld zien. Hoewel Facebook steeds dichterbij komt, blijkt Hyves nog steeds het grootste sociale netwerk van Nederland te zijn. In mei 2011 had Hyves zo’n 7,7 miljoen unieke bezoekers, tegenover 7 miljoen unieke bezoekers van Facebook. Hyves heeft daarbij ook de meeste leden: 9,6 miljoen. Met 4.568.620 Nederlandse Facebookaccounts staat ons land op de 26e plaats van de landen met de meeste Facebookgebruikers. Niet zo heel hoog dus voor ons land, waarbij jongeren aan de leiding gaan als het gaat om social media gebruik in Europa. Ook blijkt het dat Hyvesbezoekers veel meer tijd doorbrengen op de site dan Facebookgebruikers: gemiddeld 268 minuten tegenover 131 minuten. De cijfers laten verder zien dat Hyves voornamelijk populair is onder 15- tot 24-jarigen en Facebook met de eer strijkt onder de 25- tot 35-jarigen.

De toppositie van Hyves in Nederland is echter niet meer van lange duur. Comscore berekende op basis van de groei van sociale netwerken dat Facebook over zes maanden Hyves voorbij zal streven. Iets wat er natuurlijk al aan zat te komen, maar toch best lang op zich laat wachten. We zullen zien wanneer Facebook dan echt de grootste is. Hoewel die groei natuurlijk mooi is voor de cijfers (hoe hoger/groter, hoe beter), is het van belang om de steeds kleiner wordende sociale kringen van jongeren in het oog te houden. Voornamelijk jongeren willen niet meer online alles met iedereen delen. Meer lezen over deze nieuwe manier van het gebruik van sociale netwerken door jongeren? Lees het artikel hier op YoungWorks Blog.

Delen via social of mail.
Close

BLIJF OP DE HOOGTE

Ontvang net als meer dan 6.000 anderen maandelijks jongerentrends, inspiratie en nieuw werk in je mailbox.