EditieNL: Rutger over het einde van de hipstercultuur

Volgens de Britse krant The Guardian is de tijd van de hipster alweer voorbij… De ‘baardenpiek’ is bereikt, de hipster is inmiddels mainstream geworden. En dat betekent vaak het begin van het einde…

Ook in Nederland wordt er vaker geschreven over de opkomst en de ondergang van de hipstercultuur. Rutger van den Berg, onderzoeker jongeren en trends bij YoungWorks, reageert in Editie NL op het einde van de hipstercultuur.

Bekijk hier het item

Schermafbeelding 2014-07-04 om 11.00.22

Meer weten?

In het verleden schreven we op onze blog al vaker over de hipsters. In 2009 belichtten we de subcultuur van de hipster: klik hier.

Daarna volgden diverse artikelen die duidelijk maakten dat de subcultuur veel los maakte en volop in beweging was. Zie bv hier een artikel over de evolutie van de hipster, en hier een artikel over onenigheid binnen de hipstercultuur. Twee blogposts waar veel jongeren op reageerden en die in social media veel gedeeld werden.

En wie een wat diepgravender analyse wil van waar het in de hipstercultuur, en de discussies er om heen, nu eigenlijk om gaat, raden we dit artikel aan, over de ontzuiling en versnippering van subculturen. Dan snap je ook gelijk waarom jongeren niet in een hokje geplaatst willen worden. Getuige de laatste quote uit dat artikel: ‘Dit marketingprobleem is echter irrelevant voor de jongeren zelf, die ervaren het loslaten van het hokjes-denken en overschrijden van de bestaande kaders niet als een probleem, maar juist als een culturele bevrijding.’

 

Delen via social of mail.
Close

BLIJF OP DE HOOGTE

Ontvang net als meer dan 6.000 anderen maandelijks jongerentrends, inspiratie en nieuw werk in je mailbox.