Event: Codemasters CampZone

Er is geen stopcontact meer over in heel Oirschot. De verlengsnoeren lopen kriskras over het kampeerterrein en verdwijnen in grote bungalowtenten. Deze tenten worden bevolkt door ruim duizend jongeren met allemaal één passie: gamen. YoungWorks gaat een dag op bezoek bij Codemasters CampZone om de sfeer te proeven.

Codemasters CampZone staat, voor de overwegend jonge bezoekers, in het teken van anderhalve week lang samen kamperen en gamen. Misschien verwacht je het niet zo snel maar het contact met medegamers staat centraal. Er komen overwegend meer jongens dan meiden op CampZone af en de leeftijd ligt globaal tussen de 12 en 28 jaar. Er zijn ruim over de 1000 bezoekers waarvan een groot deel alle elf dagen blijft.

LAN?
LAN is een afkorting van Local Area Network, oftewel een groep computers die onderling met elkaar verbonden zijn. CampZone is één van de grootste outdoor LAN-evenementen ter wereld. Bezoekers koppelen vanuit hun tenten en caravans, via een LAN-netwerk, hun computers om met en tegen elkaar diverse game-competities te spelen. De jongeren nemen zelf hun computer(s) en toebehoren mee naar het terrein. Aangezien dat nogal een gesleur is met spullen als je van Appelscha naar Oirschot moet reizen, rijden veel jongeren met elkaar mee in auto’s en busjes of worden ze door hun ouders gebracht.

Sociaal
Er wordt wel eens gesuggereerd dat gamers niet sociaal zijn, omdat ze altijd alleen achter hun computer zitten. CampZone laat het tegendeel zien. Veel gamers komen met een hele groep vrienden naar CampZone en er is veel contact tussen de groepen onderling. Vaak ontmoeten ze elkaar dagelijks in een online game en op CampZone eindelijk in het echt. 

“Ik ken de meeste jongens van ons kamp voor m’n gevoel erg goed. We gamen veel online met elkaar en chatten op MSN. Maar omdat iedereen door heel Nederland verspreid woont, zien we elkaar bijna nooit in het echt. Dat maakt CampZone zo leuk. Nu kunnen we eens een biertje met elkaar drinken.”

Een aantal jongeren heeft op t-shirts of op petjes hun gamenaam gedrukt zodat ze door andere bezoekers sneller herkend worden:

Actie!
Naast gamen met alle andere bezoekers vanuit je luie kampeerstoeltje of een wedstrijdje Dance Revolution of Sing Star in de main tent, is er nog veel meer te doen: o.a. volleybal, basket bungee en een hindernisbaan. Als je niet zo’n sportheld bent kun je een workshop overklokken volgen. Overklokken is het opvoeren van je processor om zo het maximale uit je computer te halen (net zoals je een brommer op kunt voeren). Crea-types gaan met hun pc naar de case modding tent. Ook weer zo’n in-crowd begrip. Case modding is een afkorting van case modification oftewel het veranderen van een computerkast in een waar kunstwerk.

’s Avonds organiseren de verschillende subkampen barbecues en filmavonden voor iedereen die maar langs wil komen. Deze worden op een groot scherm geprojecteerd door een heuse beamer.

De innerlijke gamer
Er kan voor de gehele elf dagen een ontbijt, lunch en avondmaal worden gekocht. Een aantal jongeren neemt alles zelf mee: van barbeque tot magnetron en koelkast. Zij shoppen bij de plaatselijke supermarkt in Oirschot hun dagelijkse behoefte bij elkaar. Wat nuttigen ze? We zien veel energydrinks en vitaminepillen in de tenten. Gamen vraagt blijkbaar om nogal wat energie! Bier is ook goed vertegenwoordigd. Het bekende kratjes stapelen gebeurt zeker op CampZone.

Visite van je vriendin
Er zijn veel jongemannen te vinden op CampZone die het elf dagen lang zonder hun vriendin moeten stellen. Gelukkig blijft het thuisfront op de hoogte van het leven op CampZone, de hele dag staan Skype en MSN aan. Net als de webcam, zodat je toch je vriendin kunt zien. Sommigen hebben het helemaal getroffen, zij krijgen visite van hun vriendin.

“Ik vind gamen best leuk, maar ik hoef het niet dagenlang achter elkaar te doen. Daarom kom ik een dagje langs.“ (bezoekster Campzone)

Waar zijn de übergamers?
De hardcore gamers blijken CampZone te mijden. Volgens de bezoekers zitten deze jongeren liever thuis of op een eigen georganiseerde LAN-party. “Als je echt alleen voor het gamen gaat dan kom je hier niet naar toe. Ze vinden dat het er op Campzone niet serieus genoeg aan toe gaat. Het is te gezellig.”

Sponsoring
De grootste sponsor van Codemasters CampZone is, hoe kan het anders, Codemasters. Het is een ontwikkelaar en uitgever van games voor pc en consoles. Ook ICT-dienstverlener Getronics PinkRoccade is aanwezig op CampZone. Opvallend is dat deze en andere sponsoren met knullige bannieren aanwezig zijn op het terrein en verder weinig werk maken van hun sponsorship. Overigens valt vanaf 2009 Codemasters weg uit de naam van het event. CampZone wilde van de sponsor af omdat het allerlei andere sponsor-contracten in de weg stond. Dus zoek je nog een moment om gamende jongeren te bereiken? Bel de organisatie!

Gamers de managers van morgen?
In online games als War of Warcraft leiden jongeren soms een hele clan tijdens gevechten. Het komt tegenwoordig ook vaker voor dat jongeren bij het solliciteren naar een nieuwe baan, deze vaardigheid op hun cv zetten. Er is per slot van rekening goed leiderschap nodig om een groep van 20 online spelers precies dat te laten doen wat nodig is om een online battle te winnen. YoungWorks vroeg zich daarom af of gamers de nieuwe leiders van de toekomst zijn. We vroegen het ze zelf.

Codemasters Campzone is eigenlijk net als elk ander zomerkamp: lekker feesten met z’n allen, ze gebruiken alleen net iets meer elektriciteit. Campzone wordt in 2009 voor de negende keer georganiseerd van 31 juli tot en met 10 augustus.

Delen via social of mail.
Close

BLIJF OP DE HOOGTE

Ontvang net als meer dan 6.000 anderen maandelijks jongerentrends, inspiratie en nieuw werk in je mailbox.