Vrijzinnige vrouwen

Update

Een complimentje graag!

Mede door de technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren en de drang om zo goed mogelijk te presteren zijn jongeren tegenwoordig een stuk narcistischer dan vroeger. Uit recent onderzoek blijkt dat zelfvertrouwen hierbij een grote rol speelt en het voor jongeren een ‘big issue’ is om met een gezonde dosis zelfvertrouwen voor de dag te komen.

 

Dit zelfvertrouwen wordt gevormd door wat de omgeving van een persoon denkt. Vooral jongeren zijn hier erg mee bezig. Uit het onderzoek van de Ohio State University blijkt dan ook dat jongeren liever een complimentje krijgen, waarmee ze hun zelfvertrouwen kunnen opkrikken, dan dat ze plezierige activiteiten willen doen, zoals uitgaan met vrienden, seks hebben of geld ontvangen.

In twee studies vroegen de onderzoekers aan studenten welke activiteit ze het leukste vinden om te doen en hoe graag ze dit zouden willen doen. Het blijkt dat activiteiten waarbij het zelfvertrouwen omhoog ging, zoals het halen van een goed cijfer of het ontvangen van een complimentje, meer gewild zijn bij de respondenten dan activiteiten die alleen maar ‘leuk’ zijn, zoals seks, geld krijgen of eten. Deze ‘gewone’ activiteiten werden over het algemeen vaker alleen maar leuk gevonden dan dat de studenten ze ook daadwerkelijk wilden doen. De onderzoekers stellen dat dit een gezonde manier van doen is. Wat betreft activiteiten om het zelfvertrouwen op te krikken, is de kloof tussen iets leuk vinden en iets willen erg klein. Als je namelijk iets meer wilt dan het leuk vindt, wordt dat vergeleken met verslaving. Het blijkt dus dat jongeren te veel (soms bijna obsessief) bezig zijn met zelfvertrouwen krijgen, wat kan omslaan in een verslaving aan zelfvertrouwen. Jongeren die hier te veel mee bezig zijn, erkennen niet dat ze soms fout zitten, waardoor ze moeite krijgen met leren of het opbouwen van relaties.

Deze verslaving aan zelfvertrouwen proberen jongeren vooral online te bevredigen. Door bijvoorbeeld een mooie profielfoto te hebben op Hyves of Facebook en daar zoveel mogelijk ‘likes’ en reacties op te krijgen. Hoe positiever deze reacties, hoe meer het zelfvertrouwen omhoog gaat.  Op het forum van Girlscene vind je regelmatig topics waar meiden elkaars (profiel)foto beoordelen of vragen stellen als: “Is deze foto wel mooi genoeg?” Ze zoeken hier positieve bevestiging of een compliment, waarmee ze hun zelfvertrouwen kunnen vergroten.

Meisje (19 jaar, via het Girlscene-forum): “Ik heb mezelf voorgenomen vaker een complimentje te geven aan vriendinnen, familie of wie dan ook. Vandaag voelde ik me best kut (weet niet waarom, je hebt van die dagen) en vanmiddag kwam ik een vriendin tegen en we gingen even praten enzo en opeens zei ze ‘je ziet er super mooi uit vandaag!’ En ik voelde me meteen een stuk beter. Misschien lulde ze maar wat, maar whatever. Het maakte me blij en ik voel me tot nu toe nog steeds veel beter dan vanochtend. Echt een simpel iets als ‘je ziet er leuk uit vandaag’ of ‘je bent lief’ of weet ik veel, kan al heel veel doen.”

 

Het delen van foto’s via nieuwe media wordt ook wel social scrapbooking genoemd. Je stuurt foto’s van jezelf door naar je eigen netwerk, plaatst ze op Twitter (in de hoop op een retweet of een leuke reactie) of zet ze op Facebook voor zoveel mogelijk ‘likes’.

“Every photo shared is an opportunity build ego and define one’s self in the eyes of one’s friends.”

YoungWorks vroeg aan een aantal jongeren wat zij van social scrapbooking vinden en of ze het zelf ook doen.

Stephanie (19 jaar): “Nee, ik heb nog nooit foto’s naar mijn vrienden rondgestuurd om zoveel mogelijk leuke reacties te krijgen. Ik vind dat een beetje goedkoop. Ik zorg wel dat ik een leuke foto heb voor mijn Facebook- en Hyves-profiel en ben ook wel gevleid als mensen daar positief op reageren, maar ik ga het niet uitlokken.”

Sofie (18 jaar): “Ik zie wel eens mensen die heel veel foto’s van zichzelf plaatsen waar ze natuurlijk het voordeligst op staan. Tja, ik vind het wel leuk om ze te bekijken, maar ik ga er niet op reageren ofzo. Dan geef ik liever een compliment als ik ze in ‘real-life’ zie. Dat doe ik wel eens als een vriendin leuk haar heeft of leuke schoenen. Zo’n spontaan complimentje is veel leuker dan een ‘vind ik leuk’ op Facebook.”

Thomas (20 jaar): “Natuurlijk doet het wat voor je ego als mensen jouw foto leuk vinden, maar om mijn vrienden met foto’s van mij op te zadelen, zie ik echt niet zitten. Aan de andere kant, als je een meisje leuk vindt, wissel je ook wel eens foto’s uit. Als ze dan positief reageert, is dat wel goed voor mijn zelfvertrouwen natuurlijk. Ik snap het idee wel, maar dan alleen tussen jongens en meisjes en niet in vriendengroepen.”

Robert (23 jaar): “Dat is toch iets wat 14-jarige meisjes doen? Foto’s van zichzelf plaatsen waar vervolgens 14-jarige jongetjes op reageren met: wat een lekker wijf ben jij! Schaamteloos vind ik het om jezelf zo tentoon te stellen. Dat is ook een van de redenen dat ik van Hyves ben gegaan, want dat is volgens mij het enige wat daar nog gebeurt. Foto’s zijn vaak bewerkt en geen goede weergave van de werkelijkheid.”

En hoe zit het met complimentjes geven?

Robert (23 jaar): “Met een complimentje is niets mis, mits het maar gemeend is. Ik vind het zelf ook fijn om waardering te krijgen voor mijn werk bijvoorbeeld. Ik vind een reactie op een foto via Hyves niet echt gelijk aan een compliment.”

Thomas (20 jaar): “Ik geef vaak complimenten. Ik merk dat vooral vrouwen dat leuk vinden. En als dat goed is voor hun zelfvertrouwen, wat is dan de moeite om even te zeggen dat ze er leuk uit ziet?”

Delen via social of mail.
Close

BLIJF OP DE HOOGTE

Ontvang net als meer dan 6.000 anderen maandelijks jongerentrends, inspiratie en nieuw werk in je mailbox.