Vrijzinnige vrouwen

Update

Boekpresentatie Over de Top: talent moet je trainen

Woensdag 22 februari vond de boekpresentatie van het boek Over de Top – haal het allerbeste uit jongeren plaats in het Bimhuis in Amsterdam. Tijdens deze feestelijke middag genoten de aanwezigen van verschillende optredens van jonge talenten en voerde een speciaal samengesteld expertpanel een interessante discussie over excellentie en talent. Met de toepasselijke kleur goud, die terug te vinden was in de outfits van de auteurs Huub Nelis en Yvonne van Sark, mocht het expertpanel het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Nieuwsgierig? ‘Over de top’ is overal verkrijgbaar voor €24,95 of hier te bestellen. Voor meer informatie surf je naar www.overdetop.nl.

YW

Tijdens de inloop van de presentatie zorgde de band Billy Connected voor een relaxte sfeer. Het publiek werd vervolgens meegevoerd op een zee van geluid door twee sterke nummers van de band, waarna presentatrice en host van de middag, Margje Korevaar-Fiske, de bandleden kort interviewde. In 2010 won Billy Connected de finale van de Kunstbende en sindsdien treedt de band pas ‘echt serieus’ op. Ze laten zich qua muziek inspireren door grootheden als Radiohead en Pink Floyd, iets wat zeker te merken was tijdens hun optreden en waar de zaal zichtbaar van genoot. Over hun talent en succes blijft de band bescheiden. Ze vinden het wel ‘mee vallen’ en zijn daar eigenlijk niet zo bewust mee bezig. Muziek maken gebeurt vooral vanzelf omdat ze iets doen waar ze plezier in hebben. Zoals een van de bandleden opmerkt: we zijn geen serieuze jongens, maar maken wel serieuze muziek!

Vervolgens klinkt de bijzondere mededeling dat de telefoontjes wel op stil moeten staan, maar dat er best getwitterd mag worden. Onder de hashtag #odtboek twitterden de aanwezigen er vervolgens flink op los en deelden interessante inzichten die tijdens de presentatie werden opgedaan met de buitenwereld.

Dan is het de beurt aan de 25-jarige fluitiste Kou Pui I (roepnaam Kubi) uit China, die al op jonge leeftijd internationale ervaring op deed. Nu studeert ze aan het Conservatorium in Amsterdam en is ze lid van het Orkesterra de la Crueldad, bestaande uit jonge en veelzijdige artiesten. Kubi behoort inmiddels tot de top, een bewonderenswaardige prestatie als je nagaat dat ze pas op haar 14e begon met dwarsfluit spelen. De fluitiste vertelt dat ze dagelijks bezig is met haar studie en veel sport om haar studie te kunnen ondersteunen. Voor dwarsfluiten heb je namelijk een goede longinhoud nodig, dus daarom is Kubi regelmatig in de sportschool te vinden. Na het korte interview met Margje speelt Kubi een klassiek stuk voor de aanwezigen in de zaal.

YW

Ook de auteurs van het boek komen natuurlijk aan het woord. Zo vertelt Huub Nelis kort naar aanleiding van het boek dat er eigenlijk twee conclusies getrokken kunnen worden. Ten eerste zit er veel meer talent in jongeren dan we denken en schuilt er meer talent in jongeren dan gebruikt wordt. Ten tweede is dat talent hard nodig, zeker met de aankomende vergrijzing waarbij het talent van jongeren optimaal ingezet moet worden. De Nederlandse kenniseconomie moet in de top vijf komen te staan en om dat te bereiken stimuleren we jongeren door middel van speciale programma’s om hun talent(en) te ontdekken en het allerbeste er uit te halen. Dat betreft overigens niet alleen jongeren die vwo of gymnasium doen, maar ook met jongeren van het vmbo en mbo. Iedereen kan namelijk ergens in uitblinken. Ook vertelt Huub dat ‘de top’ relatief is. Talent ligt namelijk niet vast en kan nog veranderen tijdens de puberteit. In deze periode zijn oefening en tijd sleutelwoorden. Zo krijgen we te horen dat je gemiddeld 10.000 uur bewust moet trainen waar je goed in bent voordat je iets kunt bereiken met je talent. Daarbij is je eigen verwachting en die van je omgeving belangrijk. Yvonne van Sark voegt daar aan toe dat motivatie ook belangrijk is en dat het bereiken van de top niet zonder slag of stoot gaat. En dat terwijl jongeren wel heel graag aan de top willen ‘staan’, maar dat niet willen ‘worden’ terwijl topprestaties natuurlijk niet over een nacht ijs gaan. Ouders spelen daarin een sleutelrol. Zij kunnen hun kroost helpen focus aan te brengen en zich daarop te richten waar hun talenten liggen. Volgens Van Sark zouden ouders eigenlijk als een soort plaatsvervangende frontaalkwab moeten fungeren. Omdat het puberbrein vooral gericht is op het hier en nu vinden jongeren het lastig om abstract te denken en zijn ze veel meer gericht op emoties. Ouders kunnen dus structuur bieden, hen stimuleren en meepraten over wat ze nu eigenlijk willen. Daarbij is het belangrijk de verwachting van beide partijen goed in het oog te houden.

Naast Billy Connected en Kubi tonen twee andere talenten waar ze goed in zijn. Peter Kuit besloot op zijn 13e dat hij ergens het allerbeste in wilde worden. Dat werd tapdansen, iets wat hij dan ook met veel passie laat zien. Na zijn optreden, wat de hele zaal intrigerend deed kijken naar zijn voetenwerk, geeft hij zichzelf een zes. Hij vertelt dat je wel kritisch moet zijn om excellent te worden en de top bereiken is dan ook zijn drijfveer om een perfecte prestatie neer te zetten. Hij traint zo’n vier tot zes uur per dag en dan met name de technieken die hij nog niet beheerst. Want het is niet leuk om iets te doen wat je al kunt. Ook Rene Kok traint veel uren per dag om zijn talent aan te scherpen. Deze 18-jarige jeugdkampioen goochelen brengt de zaal in verwarring met een wisseltruc: hij maakt van vijf euro een briefje van vijftig euro. Zijn talent ontdekte hij spelenderwijs door middel van goocheldozen en uiteindelijk zijn deelname aan een goochelclub.

YW

Tot slot wordt het boek door Huub en Yvonne overhandigd aan het expertpanel en volgt een interessante discussie over excelleren en talent. Vooral de manier waarop in het onderwijs wordt omgegaan met talent is een belangrijk discussiepunt en ook vanuit de opvoeding blijven vragen bestaan. Naast de discussie tussen de leden van het expertpanel was er ook ruimte voor vragen vanuit de zaal. De echte afsluiter was Billy Connected die nog eenmaal een nummer ten gehore brachten. Daarna was er een feestelijke borrel ter afsluiting van een geslaagde boekpresentatie.

In de aanloop naar de boekpresentatie is Over de Top verschillende malen in de media verschenen:

Het boek is hier te koop voor €24,95. Sinds de boekpresentatie is ook de website www.overdetop.nl online, evenals www.testjetoptalent.nl waar je jouw toptalent kunt testen.

Delen via social of mail.
Close

BLIJF OP DE HOOGTE

Ontvang net als meer dan 6.000 anderen maandelijks jongerentrends, inspiratie en nieuw werk in je mailbox.